Energokom a decis să revizuiască contractul de achiziție a energiei electrice de la compania ucraineană DTEK Traiding, astfel din Ucraina va fi cumpărată doar 30% din energia electrică, restul de 70% urmând să fie achiziționate de la «Молдавская ГРЭС, care aparține companiei ruse Inter RAO.

Potrivit unui comunicat al companiei Energocom, ЗАО «Молдавская ГРЭС» a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat de S.A. "ENERGOCOM" în prezent.

„Având în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporție de 30 la sută din SEU Ucraina și 70 la sută de la ЗАО «Молдавская ГРЭС». Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală”, este menționat în comunicatul Energocom. 

Amintim că la finele lunii martie 2017 Societatea pe Acțiuni "ENERGOCOM" a negociat și a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania "DTEK Traiding" (Ucraina), valabil până la 31 martie 2018, având la bază cea mai mică ofertă de preț existentă la acel moment.

În urma examinării ofertelor primite atunci de la S.A. „Energocom” și centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – Î.C.S. Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, Î.C.S. Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, Î.S. Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos: 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de ------------ la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri, a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh spre a-l diminua în cea de-a doua până la 54,4 USD. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, economiseşte circa 300 milioane de lei. Astfel, compania „DTEK Trading” ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, va asigura livrarea energiei electrice către 80% din cetățenii RM.

Până în martie Republica Moldova cumpăra energia electrică de la centrala Cuciurgan prin „Energocapital”. Сompania transnistreană aducea în bugetul regiunii zeci de milioane de dolari SUA anual, din contul livrărilor pe malul drept al Nistrului.