Întreprinderile mici și mijlocii care exportă servicii pe piața internațională vor perfecta mai ușor actele permisive. Potrivit unei legi votate astăzi de Parlament, întreprinderile vor putea interacționa cu instituțiile statului pe cale electronică, fiind reduse și costurile comerciale suportate de acestea.

La inițiativa președintelui R.Moldova, Maia Sandu, Parlamentul a modificat lista de angajamente specifice ale R.Moldova în temeiul Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS).

Scopul este eliminarea provocărilor care afectează capacitatea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii, de a opera pe piețele externe, dar și reducerea costurilor comerciale suportate de acestea”, se arată în comunicatul Legislativului.

În același timp, va fi optimizat timpul de obținere a actelor permisive, inclusiv prin implementarea metodelor electronice de interacțiune între instituțiile statului și prestatorii de servicii.

Potrivit studiului realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizația Mondială a Comerțului, beneficiile obținute urmare a implementării noilor reguli ar avea ca rezultat reducerea costurilor comerciale de 150 miliarde de dolari anual, la nivel global, în special în cele mai importante sectoare de servicii cum ar fi serviciile financiare, de comunicații și de transport.