Din 2012, producția de lapte în Republica Moldova a scăzut de aproape două ori, până la puțin peste 295 de mii de tone în 2021. Circa 90% din această cantitate este produsă în gospodăriile țărănești, iar restul – în întreprinderile agricole. A scăzut și numărul bovinelor. Crescătorii de vite din sate susțin că se descurcă din ce în ce mai greu.

Din cauza secetelor, nu au suficientă hrană pentru animale, iar prețul la carne și lapte nu le acoperă cheltuielile, astfel încât tot mai mulți țărani renunță să mai crească vite, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Natalia Chiriac din satul Călinești, din raionul Fălești, se trezește în fiecare dimineața devreme ca să mulgă cele patru vaci pe care le crește în gospodărie. Apoi, duce circa 55 de litri de lapte la centrul de colectare din localitate, unde lucrează de 9 ani, de când acesta a fost deschis. „Acesta mi-e lucrul, cu asta mă hrănesc. Am trei copii la școală. Trebuie încălcați, îmbrăcați, de plătit lumina, telefonul, mâncarea... Chiar dacă trăim la țară, tot avem nevoie de bani. Și datorită acestei activități, nu ne ducem peste hotare, stăm acasă, lângă copii”, povestește femeia.

Prețul la care este procurat laptele la centrul de colectare din Călinești pornește de la 4 lei și ajunge la 11 lei pentru un litru, în funcție de grăsime. Pentru oamenii care aduc laptele aici, banii obținuți din vânzare sunt o sursă importantă de venit.

Vera Velenciuc din Egorovca, Fălești, își întreține întreaga familie datorită celor cinci vaci pe care le ține în gospodărie. Și în satul ei, susține femeia, numărul vacilor a scăzut în ultimii ani, de la câteva sute până la 50, iar în acest an sunt scoase la vânzare încă 25.

Centrul de colectare din Călinești este unul dintre cele șapte de acest fel gestionate de Ludmila Susarenco, în care aduc lapte oameni din 14 localități. Administratoarea susține că producătorii casnici de lapte au foarte multe probleme și provocări: nu au suficientă hrană pentru animale din cauza secetei, au ajuns să ia credite mari pentru a face față cheltuielilor, primesc bani puțini pentru carne și lapte și nu beneficiază de subvenții de la stat.

Antreprenoarea crede că producția de lapte din gospodăriile țărănești ar trebui să fie susținută de stat, așa cum se întâmplă în Ucraina, una dintre țările din care Republica Moldova importă lapte. Potrivit ei, producătorii casnici de acolo sunt ajutați financiar în baza unui certificat eliberat de autoritățile locale, care confirmă că dețin mai multe vaci.