Prioritățile în domeniul energiei regenerabile au fost discutate de ministrul de resort, Victor Parlicov, și reprezentanții principalelor asociații de business. Parlicov a anunțat că autoritățile vor lansa licitațiile pentru capacități mari de generare a energiei din surse regenerabile în scopul obținerii unui preț avantajos pentru consumatorii finali.

Am invitat oamenii de afaceri să se alăture inițiativei de noastre de a crea în R.Moldova un „inovation sandbox” – condiții mai rapide decât în alte țări pentru a construi, testa, certifica și pune pe piață noi tehnologii. Aici vorbim atât de tehnologii de stocare a energiei, electrificarea și hidrogenizarea transportului, orice tip de tehnologii de utilizare a biomasei solide, construcția caselor cu consum de energie aproape de zero, cunoscute ca NZEB”, a scris ministrul Victor Parlicov pe contul său de Facebook.
Ministrul Energiei a precizat că, prin dezvoltarea acestor tehnologii, va crește capacitatea rețelei electrice de a absorbi mai multă energie regenerabilă, singura „linie roșie” fiind impactul asupra mediului.
 
Reprezentanții mediului de afaceri au abordat necesitatea de a îmbunătăți mecanismul de echilibrare a energiei regenerabile, evoluția schemei de suport prin contorizare netă, contribuția resurselor energetice la creșterea competitivității produselor moldovenești pe piețele internaționale, facilitățile fiscale pentru tehnologiile verzi, metodologia de calculare a prețului la produsele petroliere și altele.
 
La întâlnire au participat membri ai Asociației Businessului European, AmCham, Asociației Investitorilor Străini, ai asociațiilor sectoriale a producătorilor de energie regenerabilă.
 
În ultimii cinci ani, în R.Moldova capacitățile de generare a energiei din surse alternative au crescut de trei ori. Totodată, în același interval capacitățile de producere prin intermediul instalațiilor fotovoltaice au crescut de aproape 15 ori.