Expoziția „Republica Moldova Prezintă” se va desfășura în luna mai la Cluj-Napoca. Cererile de participare pot fi depuse până pe 30 aprilie la Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova. Este primul eveniment din cele cinci preconizate ca urmare a semnării unui acord între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu partenerii din România. Despre aceasta a anunțat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va acoperi o parte din cheltuielile de participare la acest eveniment.

„Ne punem ca scop la acest eveniment, care va fi organizat în Parcul Mare a orașului Cluj, un loc vizitat de către cetățenii urbei, să avem peste 60 de companii autohtone care să poată fi în contact direct cu consumatorii din această regiune. În Cluj vom fi pentru prima dată. Ne punem ca obiectiv să fie prezente companiile din domeniul vinificației, produselor agroalimentare, cât și din domeniul cosmeticii”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie.

După o pauză de patru ani, expoziția produselor din R. Moldova revine la Brașov. Cererile pentru participare la expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov vor fi primite până pe 31 mai. Sunt invitate companiile din industria alimentară și agricolă, industria ușoară, producători de vinuri și băuturi alcoolice, din domeniul parfumeriei, meșteri populari. Potrivit lui Sergiu Harea, ca urmare a participării la acest eveniment în anii precedenți, mai multe companii autohtone au lansat afaceri în Brașov, au deschis chiar și puncte comerciale.

„România este partenerul principal comercial al Republicii Moldova. Anul 2022 a arătat o creștere a volumului comerțului dintre Republica Moldova și România care a depășit cifra de trei miliarde de dolari”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie.

În cadrul acestor expoziții vor fi organizate mai multe întâlniri bilaterale, dar și forumuri de afaceri.

„Camera de Comerț și Industrie va întreprinde toate măsurile necesare pentru a promova companiile autohtone pe piața locală și cea internațională, astfel încât să avem o creștere sustenabilă a economiei naționale care să ne permită să promovăm produsele noastre la nivel internațional”, a remarcat Sergiu Harea.

De asemenea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a anunțat că perioada de depunere a cererilor de participare la concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calitățiiˮ va fi extinsă până pe data de 7 aprilie.