Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a discutat marți, 22 martie, cu directorul executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, despre mecanismul prin care se dorește stimularea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial. Acesta ar urma să includă şi subvenții pentru locatarii blocurilor multietajate, cu accent pe categoriile de populație vulnerabilă.

Potrivit ministrului, Agenția pentru Eficiență Energetică urmează să fie reformată, urmând să administreze proiecte destinate atât instituțiilor publice, cât și sectorului rezidențial gestionat de asociații de locatari.

Delegația de la BERD s-a interesat de intervențiile în legislația referitoare la  energia electrică ce ar ajuta producătorii de energie regenerabilă. Le-am spus că amendamentele la lege sunt în proces de consultări publice, urmând să fie aprobate până la sfârșitului lunii curente. Lucrăm asupra faptului ca să creștem ponderea energiei regenerabile. Ne propunem să creăm cadrul normativ pentru înmagazinarea energiei produse în surplus”, a declarat Victor Parlicov.

Menționăm, că BERD colaborează cu Guvernul R. Moldova pentru sporirea securității energetice, atât prin diversificarea surselor cât și prin angajamentul de a intensifica investițiile în proiecte care promovează agenda verde a Republicii Moldova.

În prezent, BERD are în R. Moldova 58 de proiecte în sectorul infrastructură, energie, financiar-bancar, agricultură, cu peste 500 de milioane de euro investiți în Republica Moldova în anul trecut.