Specialiștii SA „Termoelectrica” avertizează că există riscul unei noi avarii la blocurile energetice ale centralelor și asta pentru că gradul lor de uzură este cu mult depășit. În acest sens, experții în energetică cer autorităților să construiască o nouă Centrală Electro-Termică, întrucât cea existentă și-a depășit termenul recomandat de utilizare de 25 de ani.

Directorul general interimar al SA „Termoelectrica”,  Vasile Leu, a menționat că speră să găsească împreună cu autoritățile resurse financiare pentru a construi un bloc nou.

În 4 sau 5 ani - asta ar fi ideal, dar sperăm că în timp util acest utilaj uzat va fi exclus, pentru că acum există riscul de noi defecțiuni. Când vom efectua reparația blocului energetic N2 vom cere repoziționarea sistemului de răcire, așa cum a fost la blocul N3, sistemul de răcire fiind amplasat în exteriorul turbine și nu în interior, cum era până la reparație”, a menționat  Vasile Leu.

În același context, secretarul de stat în domeniul energetic în cadrul MIDR, Constantin Borosan, a venit cu detalii referitor la rezultatele investigației efectuate de comisia de experți. Potrivit lui, problemele au apărut după ce compania rusească «Силовые машины» a nimerit sub sancțiunile internaționale, iar autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să anunțe concurs pentru a găsi o altă companie care va efectua lucrările de reparație. În urma unor tendere efectuate de urgență a câștigat compania Horus.

Cât despre lucrările efectuate la generator. În țară nu avem documente naționale care sa descrie acest proces, iar specialiștii astăzi se ghidează încă de normative din perioada Sovietică. Niște documente vechi de ghidare prin care se efectuează reparațiile la generator. Documentul normativ precizează care e modalitatea de verificare, însă fără a specifica modalitățile de înlăturare a problemei. În fiecare an aceste avarii se întâmplă. Este un element ce ține de durata de viață a generatorului electric. Conform pașaportului tehnic, durata de viață a turbinei este de 220 de mii de ore. Blocul energetic N1 are o durată de 235 mii de ore, adică o durată depășită, dar el a fost renovat. Blocul energetic N2 are o durată de 221 de mii ore, adică peste durata de viață conform pașaportului. Blocul energetic N3 are 219 de mii de ore, aproape de sfârșitul perioadei de exploatare”, a explicat Constantin Borosan.

El a confirmat faptul că o soluție ar fi construcția unei centrale electrice noi, dar acest lucru ar dura cam 4 sau 5 ani.

De aceeași părere este și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a menționat că, în cazul blocului energetic 3 de la Termoelectrica, s-a depistat că prin fisurile din metalul țevilor s-a scurs apă, care este folosită pentru sistemul de răcire al generatorului.   

Noi am formulat câteva ipoteze despre ce s-a întâmplat. În ghidarea sovietică se spune: Устранить неполадки (n.r. – înlăturați defecțiunile) Dar cum de înlăturat? – nu este clar. Acolo se vede pe corpul generatorului cum s-a scurs apa. Utiljaul este vechi, iar la sudare s-au scurs lichid și asta s-a dus la avariere. În alte țări cu acest tip de generatoare, în majoritatea cazurilor s-au reproiectat metodele de răcire. Acum trebuie să ne adresăm la producător să ne facă o altă schemă tehnică, deci sunt lucrări suplimentare care nu intră în caietul de sarcini. În mod normal noi trebuie să trecem pe utilaj nou, de aceea până noi vom reuși să contrstruim un CET nou – acest utilaj trebuie reparat”, a conchis Sergiu Tofilat.

Amintim că pe 11 noiembrie 2022 a avut loc oprirea avariată și deconectarea de la rețea a generatorului electric al blocului energetic N3.