Companiile ucrainene de profil au început importul de gaze din statele europene prin sistemul de transport al R. Moldova. Gazele naturale sunt stocate în depozitele subterane din Ucraina, anunță Operatorul Sistemului de Transport din Ucraina (TSOUA).

Potrivit întreprinderii, acest lucru este posibil după ce, anterior, Guvernul R. Moldova a aprobat o hotărâre prin care a deschis posibilitatea tuturor companiilor de a utiliza serviciul de backhaul (revers virtual) la punctele de legătură cu Ucraina.

De asemenea, noile modificări ale legislației simplifică procedurile vamale pentru toate tipurile de mărfuri transportate prin instalațiile de transport fix precum gaze naturale, petrol și electricitate.

„Astăzi, Ucraina are posibilitatea de a efectua revers virtual cu toți operatorii de transport din țările vecine din Europa, condiția prealabilă cheie fiind disponibilitatea de gaze în sistem”, au declarat reprezentanții de la TSOUA.

Întreprinderea menționează că metoda respectivă este una dintre cele mai progresive de pe pieța europeană de gaze, având avantaje evidente.

Anterior, acest mecanism era folosit în principal de R. Moldova, iar acum partenerii internaționali ai Ucrainei au posibilitatea de a stoca gazul livrat către terminalele GNL din Grecia sau Turcia în depozitele de gaze din Ucraina.