R.Moldova ar putea achiziționa gaze naturale în parteneriat cu România, consideră expertul în energetică Victor Parlicov, solicitat să comenteze parteneriatul strategic dintre România și Azerbaidjan. În platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, Parlicov a explicat că România are capacități de stocare și poate asigura un flux de gaze mult mai sigur pe parcursul anului, comparativ cu ceea ce își poate permite R.Moldova. Expertul este de părere că pentru moment capacitățile de stocare în România și Ucraina vor fi un instrument de asigurare strategică pentru a reduce dependența de gazul rusesc.

Statele europene care, potrivit lui Victor Parlicov, erau dependente în proporție de 40% de gazul rusesc, acum sunt în căutarea surselor de substituire a gazului rusesc. În aceste circumstanțe, tot gazul pe care Azerbaidjan va fi capabil să îl livreze în Europa va fi contractat și consumat.

Favorabil pentru R.Moldova în aceste împrejurări, potrivit expertului în energie, este faptul că țara nu are necesități de volume mari de gaze naturale și ar putea să îl achiziționeze în parteneriat cu România.

Noi putem să achiziționăm în parteneriat cu furnizorii care procură pentru România. Din start să plasăm comenzile, nu separat la Azerbaidjan, nu știu dacă am putea obține un preț mai bun, ci volume ceva mai mari, mai stabile, ușor prognozabile, având în vedere că România are capacități de stocare și poate asigura un flux de gaze mult mai sigur pe parcursul anului, comparativ cu ceea ce ne permitem noi. Pentru moment capacitățile de stocare în România și Ucraina vor fi acel instrument de asigurare strategică pentru a minimiza, chiar dacă nu putem definitiv înlătura, dependența de gazul rusesc”, a declarat Victor Parlicov.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a reiterat că autoritățile sunt interesate în diversificare surselor de energie. Demnitarul s-a referit și la recenta vizită a ministrului Andrei Spînu în România, dar și prioritățile Reuniunii Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze de la Baku.

Noi ne-am manifestat interesul că dorim să diversificăm sursele și căile de aprovizionare cu gaze naturale. Conferința ministerială, pe lângă participarea președintelui gazdă Ilham Aliev a fost și președintele României, Klaus Iohannis, precum și comisarul european pentru energie. În cadrul reuniunii a fost punctat că coridorul sudic poate asigura consumul de gaze atât în România cât și în R.Moldova”, a declarat Constantin Borosan.