Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Consiliului Concurenței în două cauze ce vizează domeniul de asigurare de răspundere civilă auto externă. Înalta Curte prin decizia sa din 1 februarie 2023 a confirmat corectitudinea și legalitatea deciziilor Consiliului Concurenței din 2014 și 2015 prin care s-a constat acțiunile de concurență neloială și acordul anticoncurențial pe piața serviciilor de asigurare de răspundere civilă auto externă. Controlul judecătoresc al legalității deciziilor Plenului Consiliului Concurenței a durat între șapte și opt ani.

Este o decizie foarte importantă pentru practica Consiliului în constatarea și sancționarea acordurilor anticoncurențiale. Instanțele judecătorești au confirmat atât corectitudinea și legalitatea deciziilor Consiliului, cât și sancțiunile aplicate”, se arată într-o postare pe Facebook a Consiliului Concurenței.

În anul 2014, în urma investigației desfășurate pe piaţa emiterii și comercializării certificatelor internaționale de asigurare „Carte Verde” Consiliul Concurenței a constatat că 5 companii de asigurări („Moldasig” SA, „Asito” SA, „Donaris Group” SA, „Victoria Asigurări” SA și „Klassika Asigurări” SA) au încălcat Legea concurenței prin acțiuni de concurență neloială manifestate prin răspândirea afirmațiilor false despre activitatea „Grawe Carat Asigurări” SA.

Prin Hotărârea Adunării generale a membrilor cu drepturi depline ai Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din 27.09.2013, compania „Grawe Carat Asigurări” SA a fost exclusă din rândurile membrilor cu drepturi depline ai BNAA și i-a fost retrasă autorizația de a elibera certificate internaționale de asigurare Carte Verde în perioada 2013-2014. Companiile de asigurări au fost sancționate cu amenzi de 1 415 725 lei.

În 2015, în urma altei investigații, Consiliul Concurenței a constatat un acord anticoncurențial realizat de către companiile de asigurare prin stabilirea și punerea în aplicare a comisionului identic coordonat de 15% pentru retribuirea brokerilor de asigurare-reasigurare pentru serviciul de intermediere a certificatelor internaționale de asigurare ”Carte Verde”. Încălcarea a durat din 2012 și până în 2015.

Prin urmare, cele 6 companii de asigurare implicate: „Grawe Carat Asigurări” SA, „Donaris Vienna Insurance Group” SA, „Moldasig” SA, „Asito” SA, „Moldova-Astrovaz” SA și „Moldcargo” SA, au fost sancționate cu amenzi, cuantumul total al cărora a constitut suma de 10.044.839,22 lei.

Companiile de asigurări au contestat în judecată aceste decizii. Instanța de fond initial a casat ambele decizii ale Consiliului. Ulterior, prin deciziile Curții de Apel Chișinău și deciziile irevocabile ale Curții Supreme de Justiție din 01.02.2023, deciziile Consiliului Concurenței și, respectiv, sancțiuniile aplicate de autoritatea de concurență au fost menținute.