Întreprinderile din R.Moldova pot beneficia de compensații pentru consumul de gaze naturale, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, anunță că zece mii de companii vor primi aceste compensații. Demnitarul indică și pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de această facilitate.

Consumul fiecărui metru cub de gaze va fi compensat cu 12,27 de lei. În total, vor fi alocate 230 de milioane d elei pentru a oferi compensații companiilor din R.Moldova, menționează ministrul Economiei. 
Energie mai ieftina = costuri mai joase. Costuri, care sunt, până la urmă, transmise consumatorilor. Așa ajutăm producătorii autohtoni. Pentru această acțiune e alocată suma de 230 mln lei”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Economiei precizează că antreprenorii pot accesa compensația pentru factura la gaz în cinci pași. Termenul limită de depunere a compensațiilor este 12 mai 2023.
 
 
Potrivit deciziei Comisiei Pentru Situații Excepționale, toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie curent. 
 
Sunt acordate compensații întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton.
 
Companiile pot solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/ 1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 metri cubi de gaze consumate.