S.A. Energocom anunță că în anul 2022 a procurat energia electrică în volum de 3,2 milioane MWh, direct de la zece producători din Republica Moldova, Ucraina și România, precum și de la mai mulți agenți economici care dețin statutul de producător eligibil de energie regenerabilă. Prețul mediu ponderat a constituit circa 2.085 lei/ MWh (sau 2,08 lei/ kWh).

Cea mai mare parte, 57%, a fost cumpărată de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, o treime din volumul total a fost importată din Ucraina și România și 9% reprezintă electricitate produsă în R.Moldova pe malul drept al Nistrului).

S.A. Energocom subliniază că pentru prima dată a încheiat contracte de achiziție a energiei electrice direct de la producători (fără intermediari) din Ucraina și România, iar atunci când a fost necesar a procurat și de pe bursa română, după ce obținuse în prealabil o licență de trading de la ANRE România și și-a deschis o sucursală peste Prut.

Acest pas a ajutat ca Republica Moldova, în luna noiembrie 2022, să achiziționeze 82% din necesarul de electricitate din România, urmare a reducerii cantităților gazelor livrate Moldovei de concernul Gazprom și a atacurilor asupra mai multor obiective energetice din Ucraina”, se arată în comunicatul Energocom.

S.A. Energocom oferă detalii privind prețurile de achiziție a energiei electrică.

În ceea ce privește prețurile de achiziție, cel mai mic preț pentru 1 kWh este la MGRES, unde prețul mediu ponderat în 2022 a constituit echivalentul a 1,19 lei. Din Ucraina SA Energocom a procurat în medie 1 kWh cu 1,51 lei. Pe piața locală (malul drept al râului Nistru) 1 kWh a constituit 3,5 lei, iar din România, în deosebi procurările de pe bursă, au dus la un preț mediu ponderat de circa 3,72 lei moldovenești. Acestea sunt prețurile de achiziții, în care nu intră costuri operaționale, cheltuieli de vămuire, transport și distribuție”, specifică Energocom.

Totodată întreprinderea precizează că în 2023 CET-urile au produs un volum mai mic de energie electrică.

Spre deosebire de 2021, anul trecut centralele termice de la Chișinău și Bălți au generat mai puțină energie electrică. Una din explicații poate fi temperaturile mai blânzi, ce a dus la un consum de gaze mai rațional”, precizează Energocom.

În același timp, potrivit Energocom, se atestă o ușoară creștere volumului de energie regenerabilă. În lunile iunie-septembrie, când CET-urile își minimizează activitatea, energia verde procurată de SA Energocom depășește cantitățile furnizate de CET-uri. Acest lucru presupune că în perioada caldă centralele termoelectrice lucrează la o capacitate minimă și este necesar de a achiziționa volume mai mari de la producători din afara țării.