Prima porțiune din drumul de ocolire a municipiului Chișinău a fost deschisă, astăzi, pentru circulație. Porțiunea de drum are o lungime de 6,6 km, patru benzi de circulație, două intersecții cu sens giratoriu și circa 90 de indicatoare rutiere instalate. Sectorul de drum a fost reabilitat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții. Totodată, au fost restabilite cinci podețe existente și construite altele cinci podețe noi.

Deschiderea drumului de centură a capitalei va contribui la descărcarea traficului rutier de pe străzile orașului. Va fi redus fluxul de transport de mare tonaj care tranzitează urba, vor dispare ambuteiajele și se va micșora gradul de poluare a aerului, estimează autoritățile. 

Primul sector al drumului de centură Chișinău, pe care l-am inaugurat astăzi, va contribui la reducerea zgomotului și a poluării aerului în municipiul Chișinău, precum și la eficientizarea transportului de mărfuri. Acest drum nou a fost construit cu sprijinul financiar al Băncii Europene de Investiții, în spiritul „Echipa Europa. Uniunea Europeană și partenerii săi au investit peste 1 miliard de euro în infrastructura de transport, pentru drumuri și căi ferate. Conexiunile bune de transport constituie fundamentul unei economii funcționale și contribuie la prosperitatea țării și la apropierea Moldovei de UE”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R.Moldova. 

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a mulțumit partenerilor externi pentru sprijinul oferit la construcția drumurilor în R.Moldova. Autoritățile declară că vor depune eforturi pentru a construi și celelate sectoare. 

Chișinăul trebuie să aibă cât mai repede o centură completă, așa cum are fiecare capitală europeană. Vom depune toate eforturile astfel încât să înaintăm rapid și cu construcția celorlalte sectoare. Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Oamenii trebuie să se bucure de drumuri sigure și calitative”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În cadrul ceremoniei de dare în exploatare, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că în programul de acțiuni al Guvernului este prevăzută construcția și modernizarea mai multor drumuri naționale: 

Voi menționa aici doar câteva dintre aceste proiecte importante - drumul Otaci-Soroca-Arionești, drumurile de ocolire a orașelor Cimișlia și Vulcănești. Vom continua și construcția centurii Chișinău, pe celelalte segmente ale acestui proiect vor fi construiți încă 17 kilometri de drum”, aspus primi-ministra.  

În total, centura Chișinăului are 6 sectoare, cu o lungime de aproximativ 90 de km. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a fost făcută încă anul 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani.

Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI). 

În perioada următoare, vor fi lansate și licitațiile pentru construcția altor două sectoare ale centurii mun. Chișinău.