În 2023 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va începe investițiile în zootehnie pentru a reanima acest sector. Asigurările sunt date de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia în acest an, printr-un împrumut de la Banca Mondială, vor fi modernizate fermele de bovine. Ministrul spune că este imperios necesar ca Republica Moldova să producă măcar parțial cantitățile de lapte necesare pentru consum, astfel încât să fie redusă cota importurilor, notează IPN.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că în acest an există toate premisele pentru a începe reanimarea sectorului zootehnic. Potrivit oficialului, în acest sens a fost aprobată legislația necesară și a fost contractat un credit de la Banca Mondială. Banii împrumutați vor deveni investiți în modernizarea fermelor de bovine.

„Ministrul Agriculturii din Germania m-a întrebat câte vaci avem și când i-am spus că de la 5100 în 2021 acum avem 13 mii de vaci mulgătoare, el mi-a spus că asta nu-i zootehnie. Obiectivul este ca până în 2025 să avem în jur de 20 de mii de vaci de înaltă productivitate care să ne permită să avem 8 mii de litri pe an de la un animal. Pentru rezolvarea acestei probleme, legea zootehniei a fost armonizată încă în 2022 când eram deputat. Până la începutul lunii iunie, vom avea și banii de la Banca Mondială. Este un proiect al Guvernului cu Banca Mondială prin care atragem spre segmentul agriculturii 55 de milioane de dolari, dintre care 25 de milioane sunt destinate pentru zootehnie”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, sectorul zootehnic este unul extrem de costisitor, dar dezvoltarea acestuia va permite Republicii Moldova să renunțe, parțial, la importurile masive de produse lactate și va asigura locuri noi de muncă.

„Astăzi ca să creezi un loc pentru un animal producător de lapte în fermă înseamnă 10 mii de euro. Sunt niște investiții foarte mari. Dar sperăm cu aceste 25 de milioane de dolari să reușim să fortificăm fermele pe care le avem și să avem cel puțin 20 de mii de animale care ne vor permite să avem 160 de mii de litri de lapte. Consumul nostru intern este de 568 de mii de litri. Vrem să excludem puțin din importurile masive. Noi trebuie să fim rezilienți și trebuie să garantăm locuri de muncă. O fermă întotdeauna înseamnă locuri de muncă. Ferma nu este tipul de agricultură care poartă caracter ocazional, sporadic, ci are continuitate și întotdeauna dă plus-valoare”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Anterior, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte, a menționat că 90% din laptele – materie primă folosit pentru produsele lactate din Republica Moldova este preluat de la persoanele fizice, fermele autorizate oferind o cantitate redusă de lapte. Potrivit Carolinei Linte până la război, Ucraina asigura Republica Moldova cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum produsele din Ucraina sunt înlocuite cu cele din România.