Mai multe încălcări grave au fost depistate de către Curtea de Conturi în urma efectuării unui audit public la Moldovagaz. Raportul Curții a fost prezentat în cadrul unei ședințe comune a Comisiei economie, buget și finanțe și a Comisiei de control a finanțelor publice, a anunțat pe canalul său de Telegram deputatul PAS Radu Marian. 

Constatările raportului sunt deosebit de grave. Ele sunt multe și o să le separ în 4 ”blocuri” mari: investiții/cheltuieli neconforme și dubioase, risc mare de neveridicitate a datoriilor invocate de Gazprom către malul drept; situația din jurul rețelelor de distribuție: deși Moldovagaz deține sub 35% din rețele, compania moldo-rusă controlează în întregime rețeaua; pierderile în rețea în valoare de 2 miliarde lei in perioada 2011-2021. În această postare o să descriu cele mai importante constatări din blocul de investiții/cheltuieli dubioase în perioada 2011-2021: Investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 milioane lei. Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal” a scris Radu Marian.

Potrivit raportului, Moldovagaz a cheltuit pentru construcția sediului său aproximativ 500 milioane de lei, în condițiile în care costul estimat inițial al sediului era de 230 milioane lei.

Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției la construcție pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau sa fie documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul Chișinău-Gaz, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către PCCOCS. Însă, din spusele Directorului Moldovagaz, oamenii responsabili de aceste documente rămân în continuare în funcție. Acești 500 milioane NU au fost acceptați în tarif de către ANRE pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri” a notat Marian. 

Totodată, potrivit lui, raportul Curții de Conturi arată că o clădire administrativă din municipiul Ungheni a fost construită la un cost de 20.7 milioane de lei, dar care nu este încă folosită sau dată în exploatare.  

De asemenea, banii alocați pentru elaborarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 milioane lei, la fel nu au fost acceptați în tarif, pentru că nu este clară pentru ANRE utilitatea acestor costuri.

Printre încălcările grave se mai numără efectuarea unor achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 milioane lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă.  

Nereguli la plata salariilor. ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246.2 milioane lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere a Moldovagaz (18 membri ai consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce aceștia se ocupă” a mai scris deputatul PAS.  

Marian a mai notat că Moldovagaz a recunoscut indirect neregulile, în momentul în care nu a depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de 1 miliard lei.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a promis că, în următoarea comunicare, va descrie neregulile care țin de al doilea subiect major, pretinsele datorii.

Pentru că multe din constatări au o gravitate deosebită, noi vom audia acest raport și în plenul Parlamentului la începutul sesiunii, iar legislativul va pregăti o hotărâre de Parlament care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu” a conchis Marian.

Deschide și  Nereguli la „Moldovagaz” // Milioane de lei, cheltuiți nejustificat. Ce au depistat auditorii

Deschide și  Raportul Curții de Conturi despre datoriile SA „Moldovagaz”. Cum s-au acumulat și unde s-au dus banii