Serviciului Vamal al Republicii Moldova explică noile prevederi ale legislației în vigoare cu referire la durata aflării mijloacelor de transport aduse din străinătate. Autoritatea vamală anunță termenele legale de aflare a mașinilor străine pe teritoriul R.Moldova.

Mijloacele de transport auto care au fost anterior introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, dar au fost scoase de pe teritoriul vamal al R.Moldova până la 1 ianuarie 2023, vor fi admise temporar pe o durată de 180 de zile de la data primei intrări în R.Moldova.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul vamal al R.Moldova și declarate prin acțiune până la 1 ianuarie 2023,  termenul de admitere temporară se va calcula în condițiile prevederilor legale anterioare, adică 3 ani, până la prima scoatere a acestora de pe teritoriul vamal al R.Moldova.

În cazul în care după intrarea în vigoare a Legii Nr.356, mijloacele de transport auto declarate prin acțiune de către persoane fizice cu domiciliu în orice alt stat străin și care dețin permis de conducere în țara în care au domiciliu, intrate pe teritoriul țării și termenul de aflare fiind mai mare de 180 de zile, aceste mijloace de transport fiind scoase de pe teritoriul vamal și ulterior fiind introduse, se pot afla în regim de admitere temporară pe teritoriul țării pe un termen nou de până la 180 de zile.

Serviciul Vamal reiterează că în urma intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al Republicii Moldova a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarat prin acțiune, se pot afla pe teritoriul vamal al R.Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile, până la trei ani.