Reabilitarea coridorului feroviar Moghiliov Podolsk- Giurgiulești –Galați se află pe agenda de investiții a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Proiectul ar putea fi încheiat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare spre finele anului 2024, a declarat directorul CFM Oleg Tofilat în cadrul prezentării publice a Raportului de activitate a întreprinderii.

Prin reabilitare acestui tronson feroviar, R.Moldova, potrivit lui Tofilat, va oferi posibilitate Ucrainei să exporte cereale. Șeful CFM a specificat că lucrările de reabilitare pe tronsonul Căinari-Giurgiulești au început mai devreme și acum este necesar să se muncească pe porțiunea de cale ferată din partea de nord a țării.

Să reabilităm acest tronson, să îmbunătățim viteza de circulație a trenurilor și dăm soluții logistice vecinilor noștri de a rezolva problema cu exportul de cereale”, a declarat Tofilat.

Directorul CFM a menționat că valoarea proiectului a fost estimată la 100 milioane de euro. Uniunea Europeană va aloca 20 de milioane de euro, se prevăd și alte granturi precum și o asistență din partea Guvernului Republicii Moldova. „Către sfârșitul anului 20224 vom avea tot traseul de la nord la sud”, a promis șeful CFM.

Referindu-se la situația în general, Tofilat a menționat că întreprinderea are nevoie de investiții masive de modernizare și reabilitare a infrastructurii feroviare.

40% din rețeaua feroviară e în stare avariată și are restricții de viteză sau greutate, aceste lucruri necesită investiții serioase”, a precizat Tofilat.

Șeful CFM a dat asigurări că problema salarizării angajaților CFM a fost soluționată, întreprinderea nu a mai înregistrat restanțe la plata salariilor, precizând că salariul mediu la CFM a fost majorat de la 4.000 lei la 8.000 lunar.

Întreprinderea, potrivit lui Tofilat, nu mai înregistrează pierderi.

Pierderi erau de 15 milione pe lună, 3000 milione datorie, în orice moment puteai fi cu conturile blocate, nu puteai să îți onorezi obligațiunile nu știai când muncitorii vor primi salarii. Acum avem 10 milioane pozitiv pe lună, rezultat financiar”, a menționat șeful CFM.