Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dă asigurări agenților economici din regiunea transnistreană că necesitatea certificării, la Chișinău, a produselor alimentare care urmează să ajungă în autoproclamata republică, va fi în beneficiul atât a companiilor locale, cât și a locuitorilor din stânga Nistrului.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi, a declarat că agenții economici nu vor avea de pierdut, după cum s-a vehiculat anterior în presa de la Tiraspol. Bineînțeles, acest lucru se va întâmpla dacă vor fi respectate toate procedurile fitosanitare.

Agenții economici informează ANSA despre faptul că în regiunea transnistreană urmează să ajungă un lot de produse alimentare. Noi înregistrăm această solicitare și informăm autoritățile ucrainene despre tranzitarea produselor prin teritoriul său. Procedura este absolut gratuită. Agenții economici nu vor cheltui nimic la acest capitol”.

Mai mult ca atât, Gaberi a menționat că ANSA chiar va oferi un ajutor importatorilor transnistreni.

Odată ce noi suntem informați despre importul unor produse de origine animală, noi putem propune și un itinerar, în scopul evitării localităților și regiunilor în care au fost depistate focare de anumite boli. Cu părere de rău, în Ucraina sunt înregistrate mai multe focare de pesta porcină africană și alte maladii. Dacă nu vom întreprinde careva măsuri, un focar poate izbucni, spre exemplu, în raionul Dubăsari, iar de acolo va ajunge și la Criuleni”, a declarat directorul ANSA .

----Gherghe Gaberi și-a exprimat regretul că cineva încearcă să profite politic la acest subiect.

Amintim că Ucraina a interzis, începând cu 20 mai, tranzitul prin teritoriul și granița sa a produselor alimentare care urmează să ajungă în Transnistria, dacă aceste produse nu vor avea acceptul și certificatele de rigoare emise de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău.

Potrivit așa-zisului ministru al agriculturii de la Tiraspol, Efim Koval, luând în considerare dependența regiunii de produsele alimentare străine, „problema este foarte serioasă”. Acesta a mai adăugat că agenții economici din stânga Nistrului vor avea de pierdut în urma acestei decizii.