Deși Republica Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică, producătorii locali de electricitate sunt tratați cu indiferență. O spune Veaceslav Moldovan, reprezentantul unei companii locale de producere a energiei electrice. Potrivit antreprenorului, autoritățile statului preferă contractele mari cu MGRES, Ucraina sau România, în defavoarea companiilor locale, notează IPN.

Antreprenorii locali specializați în producerea și transportul energiei electrice spun că atunci când e vorba de achiziția electricității, autoritățile nu valorifică piața locală de energie.

„Oricât de paradoxal ar fi, în țara care se confruntă cu un deficit de energie electrică, nu se dorește procurarea electricității de la producătorii locali. Ei sunt considerați prea mici în calitate de actori pe piața energetică, de asta nu sunt tratați în calitate de parteneri, ci de reprezentanți ai companiilor care trebuie doar să vină și să semneze contracte. La noi se lucrează doar cu companiile care oferă contracte consistente, de exemplu MGRES, companii din Ucraina și România. Companiile locale sunt ignorate”, a spus administratorul ML Energy-Group, Veaceslav Moldovan, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Șeful ML Energy-Group mai spune că recent, un consorțiu de companii locale producătoare de energie electrică a venit cu o ofertă avantajoasă către Energocom privind livrarea electricității, însă a fost refuzat.

„Mai multe companii locale de producere a energiei ne-am asociat și am venit cu o ofertă către Energocom. Am spus că suntem gata să oferim 4 milioane de kW pe lună conform graficului, la un preț avantajos. Drept răspuns ni s-a spus că pentru moment avem suficientă energie și urma să revenim ulterior la acest subiect. Fără niciun rezultat. Asta înseamnă că noi avem energie, o producem, dar nu avem unde s-o vindem. Suntem nevoiți să ne reorientăm spre export”, a mai spus Veaceslav Moldovan.

„Energia care se produce la noi, este inclusă în balanța energetică a țării și nu trebuie să subestimăm capacităților producătorilor locali. Totuși, această energie nu poate fi controlată. Dacă este vânt și soare, este și energie. Dacă nu, nu. Și în plus, este clar că producătorii noștri nu pot asigura întregul deficit de energie”, a explicat expertul Victor Parlicov.

În prezent, Republica Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 dolari pentru un MW. Înțelegerea privind achiziția de energie electrică din stânga Nistrului este valabilă până în martie 2023.