Platforma DA acuză actuala guvernare de trădare de patrie prin cedarea întregului volum de gaz regiunii separatiste, dar și de faptul că R. Moldova ar întreține interesele Kremlinului și ale oligarhilor ruși de la Tiraspol. Afirmațiile se regăsesc într-o Declarație emisă recent de reprezentanții formațiunii.
 
Asta se întâmplă după ce, la data de 3 decembrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au negociat cu autoritățile neconstituționale de la Tiraspol cedarea în favoarea acestora a întregului volum de gaz, 5,7 milioane de metri cubi pe zi, iar în schimb R. Moldova urmează să primească 50% din volum necesar de energie electrică la un preț de 73 USD/MW, aflat în creștere față de tariful anterior.
 
Platforma DA condamnă acțiunile Chișinăului prin care se aduc prejudicii economiei naționale, evocând în acest context facilitarea activității Uzinei Metalurgice de la Râbnița, dar și deschiderea unor conturi în băncile din R. Moldova necesare în afacerile tenebre din stânga Nistrului.
„Chiar și cele mai simple calcule economice arată o înțelegere în detrimentul intereselor naționale. Astfel, pierderile economice suportate pentru achiziția gazelor naturale cedate regimului separatist de pe piața europeană sunt mult mai mari decât diferența de preț la energia electrică. Gazpromul livrează Moldovei gaze la prețul de 785 USD. În urma acestor cedări, volumul de gaz necesar pentru malul drept al Nistrului a fost procurat vara cu un preț mediu de 1000 USD, iar prețul actual pe piață este în mediu de 1500 USD”, se arată în textul Declarației.
Reprezentanții formațiunii se adresează atât organelor de drept, cât și guvernanților să ia măsuri de urgență pentru a evita eventuale fenomene negative la nivel economic și social.
Ținând cont de prejudicierea intereselor naționale prin această decizie, precedată de licitații dubioase în domeniul energetic, incompetență, suspiciuni de corupție, fraudă și sabotaj, Platforma DA solicită:
  • Parlamentului Republicii Moldova: Instituirea unei Comisii speciale de anchetă pe marginea înțelegerilor dubioase din domeniul energetic.
  • Guvernului Republicii Moldova: Demisia de urgență a Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cât și a Ministrului pentru Reintegrare, Oleg Serebrean.
  • Organelor de drept: Investigarea tuturor circumstanțelor legate de sabotaj, corupție și trafic de influență discutate în jurul situației energetice.
  • Președinția Republicii Moldova: Inițierea consultărilor pe marginea unui program și guvern anticriză, cu atragerea capitalului uman din afara PAS.
Totodată, Platforma Demnitate și Adevăr anunță că va convoca Consiliul Național Politic pentru a discuta cu forul suprem al partidului situația precară în care se află Republica Moldova și va propune consolidarea forțelor de dreapta în vederea monitorizării activității Guvernului, cât și prevenirii unor decizii similare pe viitor, apelând la presiunea publică.