Scandalul legat de blocul energetic 3 al companiei „Termoelectrica” proaspăt reparat, dar deja defectat - a ajuns pe masa Procuraturii Generale. Un denunț în acest sens a fost depus de către reprezentanții Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”. Aceștia acuză conducerea întreprinderii Termoelectrica de abuz în serviciu și trafic de influență, atunci când a selectat o companie care urma să efectueze lucrări de reparare a blocului energetic 3.

Conform informațiilor publice la acea licitație au participat 3 companii: „Harcov Energo Remont”, „Turbo Energy” și „Horus”. Cea mai bună ofertă a fost dată de compania Turbo Energy. Însă, Termoelectrica nu a desemnat câștigătorul, dar a anulat licitația și a înștiințat companiile participante că inițiază negocieri directe cu ele și că au la dispoziție 24 ore pentru depunerea ofertelor. Câștigătoare a licitației a fost compania Horus, care mai efectuase anterior și lucrări la blocul energetic 1, care la fel a avut de suferit în urma unor defecțiuni.

La data de 25 octombrie, recent, reprezentanții Horus au anunțat finalizarea reparației capitale a blocului energetic nr.3. Doar că la două săptămâni distanță de la recepția lucrărilor, pe 10 noiembrie, când a fost pornit pentru prima dată acest bloc, a avut loc o avarie majoră iar activitatea centralei a fost stopată”, se menționează într-un comunicat de presă al celor din PPDA.

În context, reprezentanții formațiunii spun că în procesul de preparare a agentului termic acest bloc ar fi produs până la 80MWh, adică în jur de 15% din necesarul de energie al țării.

Din cauza defecțiunii aceste volume sunt procurate la moment din România la preț mediu de 200 euro/MWh.

Procesul de cogenerare de energie electrică la producția agentului termic este principala sursă de acumulare de fonduri pentru Termoelectrica. În lipsa producției de energie electrică la blocul avariat, întreprinderea este lipsită de o importanta sursă de venit, care poate fi acoperită doar din creșterea semnificativă a tarifului la agent termic sau prin subvenții de la buget”, mai afirmă reprezentanții PPDA.

Amintim că, anterior, Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, a declarat că la Termoelectrica s-ar fi produs o avarie. Potrivit lui, generatorul a ieșit din funcțiune din cauza lucrărilor necalitative de reparație făcute de compania Horus „controlată din zona de offshor și mulți ani afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov”. 

Deschide și: Un bloc energetic de la Termoelectrica, defectat. Slusari: „Oare nu a avut loc un act de sabotaj, organizat de serviciile secrete ruse?”

Ca urmare, Termoelectrica a venit cu o reacție la acest subiect. Potrivit companiei, la data de 11 noiembrie 2022 a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului. Imediat, personalul a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3.

Deschide și: Reacția SA „Termoelectrica” la defectarea unui bloc energetic: Regimul de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți