Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Astfel a reacționat Moldovagaz la afirmațiile SAP „Gazprom”, precum că Ucraina ar fi furat din gazele naturale destinate consumatorilor din R.Moldova.

Într-un comunicat de presă compania menționează că începând cu anul 2021 SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” determină cantitatea de gaze naturale furnizată SA „Moldovagaz”, în conformitate cu Acordul de interoperabilitate dintre SAP „Gazprom” și SA „Moldovagaz” privind realizarea contractelor de furnizare a gazelor naturale consumatorilor Republicii Moldova. Potrivit Acordului, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și Republica Moldova. În acest sens, nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în țară.

Moldovagaz menționează că între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova a fost semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare (PI) „Alexeevka” și „Grebenniki” în conformitate cu prevederile Codurilor rețelelor de gaze naturale, care sunt în vigoare pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova. Acest acord prevede proceduri de reglementare a tuturor operațiunilor transfrontaliere de măsurare și gestionare a fluxurilor fizice pentru transportul gazelor naturale în diferite direcții, inclusiv simultan și în direcție opusă fluxului fizic de bază, precum și menținerea unui cont de echilibrare operațională (OBA), care înregistrează diferența între nominalizările utilizatorilor de sistem și cantităților măsurate de gaze. Valoarea acestei diferențe este determinată de cererea consumatorilor de gaze naturale și în perioada rece a anului depinde în special de condițiile climaterice.

În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei. În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”.

În contextul celor menționate, declarăm că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova”, precizează Moldovagaz.

Amintim că SAP „Gazprom” a acuzat Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate R.Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate R.Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.

Deschide și: Gazprom acuză Ucraina că ar consuma din gazele naturale, destinate R.Moldova

Ca urmare, Naftogaz Ucraina a venit cu o reacție, prin care a anunțat că Gazprom răspândește minciuni atunci când acuză că ucrainenii ar fura gazul care ar urma să ajungă în R. Moldova. Potrivit companiei ucrainene, „toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ”Suja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova Alexeevka și Grebenniki”.

Deschide și: Naftogaz acuză Gazprom că răspândește minciuni: Gazele primite din Rusia pentru consumatorii moldoveni au fost transferate în R. Moldova