Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru mâine, 24 noiembrie.

Conform datelor prezentate, un litru de benzină va costa 25,73 lei, cu 22 bani mai puțin, iar un litru de motorină – 25,75 lei, cu 25 bani mai puțin.

Potrivit unui comunicat al Agenției, la moment se atestă o scădere mai pronunțată a prețurilor la carburanți la nivel internațional.

„Contrar prognozelor anterioare, precum că rafinăriile europene se vor confrunta cu un deficit din cauza interdicției UE asupra petrolului rusesc, actualmente se observă o aprovizionare suficientă a acestora cu țiței. După cum menționează Bloomberg, piețele sunt puternic influențate de discuțiile între Arabia Saudită şi alte state membre OPEC privind o posibilă majorare a producţiei de petrol, precum și mesajele potrivit cărora China şi-a înăsprit restricțiile sanitare, fapt care ar putea să afecteze perspectivele privind cererea mondială de țiței”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Astfel, pe parcursul ultimelor 10 zile cotațiile Platts au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelul de 900 $/tona la benzină și sub 1000 de $/tona la motorină.

Amintim că, pe parcursul anului au avut loc un val de scumpiri la carburanți, în luna iunie fiind atins un nivel istoric al prețurilor. Un litru de benzină ajungând să costa 33,90 lei, iar un litru de motorină –32,46 lei.