Asociația „Forța Fermierilor” anunță că este profund indignată de tergiversarea aprobării proiectului de lege cu privire la rambursarea TVA producătorilor agricoli, promovat de organizație în comun cu un grup de deputați. Potrivit unui comunicat al Asociației, acest act normativ era așteptat de agricultori încă în august, însă, susțin ei, proiectul nu va fi adoptat nici până la ziua Agricultorului, care se marchează în a patra duminică a lunii noiembrie.

A fost ratată perioada importantă pentru fermieri, cănd au fost efectuate multe plăți de impozite și contribuții aferente salarizarii, care ar fi putut să fie compensate cu TVA, acumulat în debet”, precizează membrii „Forța Fermierilor”.

Asociația menționează că nu înțelege care este motivul taraganarii procesului adoptării legii din partea  Executivului, însă procedura legislativă deja durează peste 40 de zile.

Forța Fermierilor reiterează că din cele trei propuneri strategice, înaintate de organizația noastră în vederea depășirii crizei de proporție în sectorul agrar, generată de impactul concomitent a secetei, embargou rusesc, scumpirilor exorbitante la resurse și prețurilor derizorii la materia primă, în prezent nici una nu a fost materializată într-o formă juridică. Deocamdată totul rămâne la nivelul promisiunilor și proiectelor”, susțin organizația.

Asociația a mai adăugat că nu poate tolera în continuare „bătaia de joc” birocratică față de ramura strategică.

În acest context, cerem ca autoritățile abilitate să acționeze responsabil și prompt . Totodată, vă informăm că începem consultări largi cu fermierii din teritoriu în privința stabilirii acțiunilor ulterioare în cazul în care situația nu se schimbă”, au punctat ei.