Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță despre faptul că R.Moldova face zilnic efort pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic. Potrivit demnitarului, doar în această săptămână, SA „Energocom” a mai achiziționat și stocat 30 mln. m3 de gaz.

„În total avem 187 mln. m3 stocați. Acest gaz este suficient pentru aproximativ 1 lună și 3 săptămâni de iarnă. Vom continua să creștem rezervele și în săptămânele următoare”, a declarat el.

La fel, vicepremierul precizează că R.Moldova este interconectată cu piața electrică din România, fapt care premite, pe parcursul ultimelor trei săptămâni, să ne asigurăm cu electricitatea de pe bursa română OPCOM.

„Energocom lucrează pentru a putea accesa și alte piețe, precum Bulgaria. Acest lucru este posibil după ce ne-am sincronizat cu ENTSO-E și de la 1 iunie 2022 am introdus regulile de piața”, a adăugat el.

Ce ține de situația cu energia termică, Andrei Spînu a menționat că Termoelectrica continuă să își crească rezervele de păcură.

„Peste 99% din consumatori sunt deja conectați la încălzire. În case, așa cum am promis, este căldură. Incidentul care a avut loc la blocul 3 va fi investigat. Imediat ce vor fi clare toate detaliile vom comunica și vom informa opinia publică.

Agenția Rezerve Materiale a completat rezerva strategică de cărbune în proporție de 100%. Este pentru prima dată după mulți ani când se întâmplă acest lucru. Pentru iarna aceasta avem și cărbune dacă va fi nevoie”, a mai menționat el.

Ministrul a venit și cu un mesaj de mulțumire către angajații Moldelectrica care, în această săptămână, după bombardamentul Rusiei împotriva Ucrainei și deconectările masive de energie electrică în R.Moldova, într-o oră, a reconectat statul la electricitate.

„Oameni buni, continuăm să economisim și să fim solidari. Cum zicea Grigore Vieru: cât caracter, atâta țară!”, a punctat el.