Termoelectrica vine cu o reacție după ce acum o săptămână la întreprindere s-a produs o avarie. Potrivit autorităților, la data de 11 noiembrie 2022 a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Imediat, personalul a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3.

După oprire, conform instrucțiunilor tehnologice, au fost efectuate următoarele operațiuni:

  1. Cheile pentru oprire sunt confirmate;
  2. Verificare acțiunea AAR;
  3. S-a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3;
  4. A fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2;
  5. După oprirea pompei de ulei a fost chemat personalul secției chimice (laboratorul expres) pentru verificare la scurgere a H2 din corpul generatorului. La verificare a fost detectată o concentrație mare de hidrogen din orificiul de aerisire al răcitorului de gaz nr. 2 al generatorului și a fost secționată conducta de aerisire a răcitorului.
  6. A fost măsurată rezistența de izolație: statorului generatorului – 50 kOhm și a rotorului – 500 kOhm.

La circa șase ore de la producerea avariei, a fost convocată comisia tehnică pentru cercetarea incidentului. Aceasta a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

La moment, în conformitate cu cerințele tehnice, se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3.

În acest sens, Termoelectrica comunică că regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți.

Amintim că, anterior, Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, a declarat că la Termoelectrica s-ar fi produs o avarie. Potrivit lui, generatorul a ieșit din funcțiune din cauza lucrărilor necalitative de reparație făcute de compania Horus „controlată din zona de offshor și mulți ani afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov”. 

Deschide și: Un bloc energetic de la Termoelectrica, defectat. Slusari: „Oare nu a avut loc un act de sabotaj, organizat de serviciile secrete ruse?”