R. Moldova va renunța începând cu anul viitor la contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o postare pe pagina sa de Facebook, care a menționat că ”ne așteaptă o iarnă grea”.

O să trecem de această iarnă, oricât de greu ar fi. Și da, personal cred că regimul terorist de la Kremlin va face ca să ne fie cât mai greu. Așa kremlinul ne-a pedepsit totdeauna atunci, când am luat decizii care nu au plăcut acolo. Însă știu că asta e ultima iarnă în care kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e good bye Gazprom. Trebuie doar să ducem până la capăt cele începute. Și vom fi bine” a scris Alaiba.

Deputatul PAS nu a menționat însă de unde va cumpăra R. Moldova gaze naturale și la ce preț.
 
Drept reacție, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a amintit pe canalul său de Telegram că R. Moldova a încheiat un contract cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani.
Actualul contract dintre Moldovagaz și Gazprom pentru livrarea gazelor naturale a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani. Încetarea sa poate fi realizată doar în baza unor motive stabilite contractual și în conformitate cu anumite proceduri. Potrivit regulamentului pieții energetice moldovenești, furnizorii și consumatorii au dreptul să schimbe furnizorul de bază, dacă noul furnizor oferă condiții mai bune decât cele ale Gazprom” a scris Ceban.
Actualul acord cu compania rusească a fost negociat și semnat acum un an de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.