Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că prin proiectele lansate în agricultură, se contribuie la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, crește calitatea produselor cultivate și vânzările pe piața locală și internațională. O afirmație în acest sens a fost lansată la ceremonia de finalizare a proiectului USAID „Agricultura performantă în Moldova” (APM) și lansare a proiectului „Competitivitate și reziliență rurală în Moldova” (PCRR).

Ceremonia s-a desfășurat cu ocazia finalizării unui proiect cu un buget de 25,86 milioane de dolari, orientat spre promovarea unui sector agricol modern, precum și lansarea unui altuia cu un buget de 49,7 milioane de dolari, care are drept scop să stimuleze restabilirea durabilă și complexă a țării, afectată de criza regională, și să dezvolte economic localitățile rurale în Moldova.

Proiectul USAID finalizat „Agricultura performantă în Moldova”, după șase ani de implementare, cu un buget de 25,86 milioane de dolari, a fost orientat spre promovarea unui sector agricol modern și susținerea lanțurilor de valori pentru struguri de masă, vinuri, legume, miere de albini, pomușoare, mere și fructe sâmburoase. Drept rezultat, pe durata proiectului au fost acordate 229 de granturi în valoare de 6,35 milioane de dolari, au fost facilitate vânzări în valoare de 195 milioane de dolari, iar peste 10 mii de fermieri au fost instruiți și asistați în tehnologii noi de producere. Majoritatea activităților APM au rămas relevante pentru a ajuta antreprenorii agricoli să facă față provocărilor generate de războiul din Ucraina, în special celor de identificare a noilor piețe pentru produsele agricole.

În același timp, proiectul lansat - „Competitivitate și reziliență rurală în Moldova” este planificat pentru o perioadă de cinci ani, cu scopul de a stimula restabilirea durabilă și complexă a țării, afectată de criza regională, și pentru a accelera dezvoltarea economică a localităților rurale în Moldova. Cu un buget de 49,7 milioane de dolari și fondul de granturi de 13 milioane de dolari, proiectul va susține agricultura cu valoare adăugată, care include sectoarele horticol, apicol și agricultura ecologică, industria vinicolă și sectorul turismului. Astfel, USAID va contribui la sporirea competitivității acestor sectoare, la crearea de noi locuri de muncă și reducerea exodului forței de muncă din Moldova, prin încurajarea diasporei de a se implica în domeniile agriculturii și turismului.

„Azi, împreună cu partenerul nostru fidel de dezvoltare, lansăm un nou proiect menit să sporească competitivitatea și reziliența rurală în Moldova. Prin astfel de proiecte contribuim la majorarea profitabilității fiecărui hectar de teren agricol, creștem calitatea produselor cultivate, vânzările pe piața locală și internațională și, nu în ultimul rând, încurajăm parteneriatele durabile în sectorul agricol”, a menționat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Șefa Cabinetului de miniștri a accentuat că agricultura este în topul preocupărilor Guvernului, iar autoritățile rămân alături de oamenii care investesc în acest domeniu și îi susțin pe toate căile să își dezvolte potențialul. „În pofida multiplelor crize cu care ne-am confruntat în anul curent, am reușit să acordăm sprijin concret, care se face deja simțit de către producătorii agricoli. Producătorii din domeniul agricol din țara noastră pot exporta în Uniunea Europeană, fără achitarea taxelor vamale, un volum de 2 ori mai mare de produse agricole în comparație cu anii precedenți”, a spus Natalia Gavrilița.

De asemenea, potrivit prim-ministrului, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii beneficiază deja de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100%, iar producătorii mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30%. Astfel, peste 300 milioane de lei au fost alocate pentru a compensa integral accizele la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022. Totodată, în anul curent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură susține 42 de antreprenori debutanți în lansarea de proiecte start-up cu planificarea investițiilor în sectorul agricol. Tot în anul curent, Guvernul a alocat 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, această sumă fiind cu peste 60% mai mare decât cea de anul trecut.