Antreprenorii din raionul Orhei își vor putea vinde producția agricolă pe piața din Rusia. Anunțul a fost făcut azi dimineață pe site-ul Rosselhoznadzor, care precizează că exporturile pot fi reluate din data de 7 octombrie. 

Potrivit unui comunicat publicat de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, în primă fază, doar trei producători din raionul Orhei au primit autorizație pentru exportul de fructe și legume pe piața rusească. Este vorba despre ”Petru Maler GȚ”, Laur Matei SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie. 

Potrivit părții ruse, decizia a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și după examinarea situației fitosanitare în Orhei. 

Importurile de la cele trei întreprinderi moldovenești vor fi efectuate în condiții de controale amănunțite de laborator. Dacă va fi confirmată siguranța fitosanitară a produselor importate din raionul Orhei, pe viitor Rosselhoznadzor va lua în considerare posibilitatea extinderii listei întreprinderilor agricole din acest raion, care vor putea exporta în Rusia” se menționează în comunicat. 

La data de 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a recepționat o scrisoare din partea autorităților din Federația Rusă, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august curent, este interzis importul produselor vegetale din mai multe raioane ale R. Moldova, cu excepția Transnistriei și Dubăsariului. Motivul acestei decizii ar fi neconformitatea stării fitosanitare a produselor vegetale autohtone și identificarea a 5 dăunători de carantină în loturile importate.