Consiliul municipal Chișinău a votat bugetul capitalei în a II lectură. Proiectul a fost susținut de mai multe fracțiuni, inclusiv de consilierii liberali și socialiști.Astfel, documentul prevede cheltuieli în sumă de 3,775 miliarde lei și venituri de 3,356 miliarde lei. Deficitul bugetar va constitui în jur de 418 milioane lei.

Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă, „bugetul va fi unul auster, bazat pe cheltuieli curente și doar parțial pe investiții și dezvoltare”.

Pentru a putea implementa acest buget va trebui ca fiecare întreprindere să meargă pe regim de economisire a resurselor în așa fel, încât la sfârșitul anului să nu ne trezim cu deficit, datorii și altele. De la începutul anului a fost clar acest lucru. CMC n-a făcut altceva, decât să confirme situația care am anunțat anterior”, a declarat edilul.

Președintele fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a spus că socialiștii au susținut bugetul, „chiar dacă este neprofisionist”, doar pentru a nu oferi posibilitatea oponenților să-i acuze de tergiversare.

N-am vrut să-i dăm posibilitatea să tergiverseze procesul, să caute pe cine să dea vina și să nu poată face achizițiile publice. Achizițiile publice pe marea majoritate a categoriilor trebuie deja făcute, există foarte mare întârziere... Este pregătit neprofesionist. Cifre scoase din pod”, a declarat socialistul.

Comparativ cu bugetul votat în prima lectură, cheltuielile s-au majorat cu peste 150 de milioane de lei. Acest lucru se datorează creșterii cu 13,5% a salarizării angajaților, care va atinge cifra de 1,137 miliarde lei în acest an.