Consumul de gaze naturale depinde de timpul de afară, tipul locuinței, tipul cazanului, preferințele cetățeanului, dar nu în ultimul rând și de calitatea gazului natural. Explică expertul economic Veaceslav Ioniță. Calculele sale arată că, după majorarea tarifului la gaz până la aproape 30 de lei, pentru un apartament de 70 de metri pătrați factura va fi de 4 200 de le, transmite IPN.

Potrivit expertului, consumul variază de la 1,5 la 2,5 metri cubi de gaze per metru pătrat de locuință lunar. Media lunară este de circa 2 metri cubi de gaz pentru fiecare metru pătrat de locuință.

„La tariful nou, matematică e simplă. 60 lei/lunar pentru fiecare metru pătrat de locuință. Pentru un apartament de 70 de metri pătrați va trebuie să plătiți circa 4,2 mii lei lunar. Evident, în cazul plafonării tarifelor de către Guvern, factura poate fi mult mai mică”, precizează Veaceslav Ioniță.

Un metru cub de gaze naturale va costa din 1 octombrie aproape 30 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 27 103 lei/1000 m3, la care se adaugă 8% TVA. Premierul Natalia Gavrilița spune că tarifele la gazele naturale sunt exorbitante, însă costurile de achiziție sunt mari. Potrivit ei, din 1 octombrie se schimbă formula de calcul care ar urma să ofere un preț avantajos.