Banca Națională a Moldovei a afișat un curs de 18 lei și 96 de bani pentru un dolar american, fiind înregistrată prima scădere monedei americane din ultimii doi ani, sub pragul de 19 lei. Experții economici consideră că acest lucru ar putea să nu aibă efecte benefice pentru economia națională.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache consideră că BNM ar fi trebuit să intervină direct pe piața valutară prin cumpărarea dolarului american ca să diminueze efectele negative, rezultate de aprecierea monedei naționale.

„Consider că aprecierea monedei naționale este un factor negativ pentru bugetul Republicii Moldova. Efectul negativ îl vor simți exportatorii care mai activează și în același timp va fi simțit și de cetățenii care trăiesc din remitențe. Consider că BNM ar fi trebuit să intervină direct pe piața valutară prin cumpărarea dolarului american și prin diminuarea efectelor negative rezultate de la aprecierea monedei naționale. Cred că deprecierea monedei naționale până la pragul de 20 de lei și 70 de bani nu este una periculoasă. Prin intervenția BNM, prin cumpărarea dolarului american, vor fi favorizate rezervele valutare care sunt necesare pentru viitor, și în același timp va avea un efect de stabilizare a intrărilor în bugetul de stat atât prin taxele vamale cât și prin impozitele pe profit a agenților economici”, spune expertul. 
Expertul Sergiu Gaibu consideră că din punct de vedere al factorilor macroeconomici, cursul valutar este influențat de majorarea fluxului de valută generat de creșterea remitențelor în primul trimestru, asistența financiară a partenerilor externi, iar pe de altă parte restricționarea masei monetare de către BNM.
„Oferta pe piața valutară a crescut semnificativ, datorită majorării remitențelor, deblocării asistenței finanicare după semnarea acordului cu FMI. În același timp BNM a aplicat măsuri de reducere a lichidităților libere prin majorarea rezervelor obligatorii la moneda naționale, de la 35% la 37% și apoi la 40%, respectiv lichiditățile în lei s-au micșorat cu aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul BNM nu este de a stabiliza cu orice preț cursul valutar, ci are ca obiectiv doar țintirea inflației. Deoarece BNM întrevede procese inflaționiste, în consecință ea nu e motivată să influențeze cursul vautar și să stopeze această apreciere. Această stare de stabilitate aparentă la momentul actual comportă un risc major pe termen lung. Aprecierea leului va duce la aprofundarea efectelor ciclului economic pe termen mediu. Procesul deflaționist indus de aprecierea temporară a leului va accelera stimularea consumului și importului și va destimula exporturile, astfel, pe termen mediu economia Moldovei se va confrunta cu un proces invers acutizat de lipsa de intervenție la etapa actuală. Starea de apreciere a leului este o ”capcană” în care Moldova a căzut deja de câteva ori și lovește în dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale.”, a declarat Sergiu Gaibu.
Amintim că leul moldovenesc continuă să își fortifice pozițiile în fața monedei euro și a dolarului american, astfel, pentru 10 mai, Banca Națională a Moldovei a stabilit o rată de schimb valutară de 18,9649 lei pentru un dolar (-8,10 bani) și 20,7846 lei pentru un euro (-3,63 bani), în timp ce în perioada 5-9 mai aceasta a fost egală cu: 19,0459 lei pentru un dolar și 20,8209 lei pentru un euro.