Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îndeamnă Moldovagaz să ceară modificarea legislației dacă vrea ca tarifele la gaz să fie calculate în funcție de fluctuațiile pe termen scurt ale prețurilor de procurare. O declarație în acest sens a fost făcută de ANRE după ce directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, s-a plâns că distribuitorul nu are bani pentru a achita plățile în avans către Gazprom pentru lunile august-septembrie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a notat că, potrivit legislației în vigoare, metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale.

Astfel, costul gazelor naturale reflectat în calculul ANRE este determinat în strictă conformitate cu cerințele pct.6 și pct.7 ale Metodologiei, care reflectă expres cheltuielile de achiziție a gazelor naturale pentru anul ”n”, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice. În cazul în care S.A. ”Moldovagaz” consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt a prețurilor de procurare a gazelor naturale, aceasta urma să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ primar, în special Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale” a scris ANRE într-un comunicat.

Potrivit agenției, reflectarea în prețul reglementat pentru furnizarea de ultimă opțiune și pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public a prețului mediu ponderat anual la gazele naturale permite nivelarea variațiilor semnificative de preț și totodată reflectă costul total anual al resurselor energetice procurate de furnizor, asigurând viabilitatea financiară a acestuia.

În structura prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate pe parcursul anului 2022, ANRE a acceptat de fiecare dată în totalitate valorile prognozate a prețului mediu anual de procurare solicitate și prezentate de S.A. ”Moldovagaz”. Totodată, adresarea S.A. ”Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022. Componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat actualizat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă. Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022” menționează ANRE.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică conștientizează că, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiilor majore a prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), Moldovagaz se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

În acest context,  sugerăm furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul  elaborării modificărilor metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale. Or, conform procedurilor legale stabilite pentru modificarea actelor normative, dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media” a conchis ANRE.

Ieri, Moldovagaz a cerut, din nou, ajutor guvernamental sub formă de asistență directă de stat sau plata datoriile istorice ale Temoelectrica pentru a acoperi deficitul financiar al companiei în lunile august-septembrie. De asemenea, compania s-a adresat la Gazprom cu o solicitare de extindere a termenului de achitare a avansului pentru lunile de referință.

Citește: Moldovagaz cere Gazpromului amânarea plăților în avans în august-septembrie. Ceban: Abaterile de la tarif se vor ridica la 2 miliarde de lei

Anterior, Moldovagaz a primit o amânare la plata TVA până la data de 30 septembrie.

Amintim că, începând cu 12 august, consumatorii vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de ANRE pe 4 august

De menționat că Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29,48 lei/m3. Asta după ce Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate R. Moldova în luna august va constitui 1458,5 dolari/1000 m3 sau cu 478,5 dolari mai decât în luna iulie.