Moldovagaz a cerut, din nou, ajutor guvernamental sub formă de asistență directă de stat sau plata datoriile istorice ale Temoelectrica pentru a acoperi deficitul financiar al companiei în lunile august-septembrie. De asemenea, compania s-a adresat la Gazprom cu o solicitare de extindere a termenului de achitare a avansului pentru lunile de referință. Declarația a fost făcută de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a venit cu concretizări privind motivele care au dus la solicitarea de actualizare a tarifului la gazele naturale. 

Adresarea SA ”Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost efectuată în conformitate cu standardele naționale, este justificată de cifre și calculele efectuate. Tariful solicitat de Moldovagaz nu conține elemente ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult” a scris Ceban într-o postare pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui, tarifele aprobate de ANRE trebuie să asigure funcționalitatea eficientă și viabilitatea financiară a Moldovagaz. Din păcate, decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică nu permite Moldovagaz să-și îndeplinească obligațiile contractuale, afectează direct și negativ activitatea financiară și funcționalitatea eficientă a întreprinderii, punând în același timp sub semnul întrebării furnizarea neîntreruptă de gaze naturale.

În perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor ajunge la circa 409 milioane lei, iar în septembrie - la circa 623 milioane lei. Aceste abateri de circa 2 miliarde de lei trebuie inevitabil incluse în tariful la gaze pentru utilizatorii finali. Întârzierea plăților contractelor duce și la o creștere a datoriilor față de furnizor, care este deja impresionantă și afectează negativ relația dintre furnizorul de gaze și Moldovagaz” a mai scris Ceban.

Ceban a amintit că Moldovagaz s-a adresat deja la Gazprom cu o solicitare de extindere a termenului de achitare a avansului pentru lunile august-septembrie.

Citește și: Vadim Ceban anunță că Moldovagaz nu are bani pentru a achita Gazprom-ului avansul pentru luna august. Reacția lui Andrei Spînu

Anterior, Moldovagaz a primit o amânare la plata TVA până la data de 30 septembrie.

Amintim că, începând cu 12 august, consumatorii vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de ANRE pe 4 august

De menționat că Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29,48 lei/m3. Asta după ce Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate R. Moldova în luna august va constitui 1458,5 dolari/1000 m3 sau cu 478,5 dolari mai decât în luna iulie.