UPDATE // Contactat de reporterul Deschide.MD, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că la această oră autoritățile nu examinează nicio soluție privind relațiile contractuale dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”. Ce ține de solicitarea lui Vadim Ceban privind oferirea unui suport din partea Guvernului pentru a achita datoria istorică a SA „Termoelectrica”, demnitarul a precizat că elaborarea unei asemenea hotărâri în următoarele zile este puțin probabilă.

Știrea inițială!

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță întreprinderea pe care o conduce nu are suficiente resurse financiare pentru a achita avansul de 50% pentru gazele naturale livrate de către SAP „Gazprom” în luna august. Contactat de reporterul Deschide.MD, Ceban a precizat că s-a adresat deja către concernul rus cu solicitarea de a extinde termenul de achitare a avansului.

Am informat SAP „Gazprom” de la care am solicitat extinderea termenului de achitare a avansului pentru trimestrul IV”, a declarat el, precizând că încă nu a primit un răspuns din partea companiei ruse.

Totodată, spune Vadim Ceban, SA „Moldovagaz” s-a adresat și Comisiei pentru Situații Excepționale și a solicitat suport din partea Guvernului pentru a achita datoria istorică de la SA „Termoelectrica” pentru a depăși situație respectivă.

Eu nu cred că va fi suport din partea Guvernului la acest subiect”, a precizat el.

De menționat că în conformitate cu prevederile contractuale, SA „Moldovagaz” este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

Amintim că în luna august, R.Moldova achită 1458,5 dolari/1000 m3 sau cu 478,5 dolari mai mult comparativ cu luna iulie.