Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că până la această oră nu a primit nicio informație oficială din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) privind decizia de a interzice importul produselor vegetale din R.Moldova.

Contactată de reporterul Deschide.MD, Iulia Haidarlî, șeful adjunct al Direcției sănătatea plantelor din cadrul ANSA, a menționat că anterior Rosselhoznadzor notifica oficial despre fiecare caz când în produsele moldovenești au fost depistate obiectele de carantină. De data aceasta, însă, nu a anunțat nimic, cu excepția informației publicate pe pagina web a instituției.

Este o decizie a Federației Ruse care este plasată doar pe pagina web a instituției ruse. Până la moment noi nu avem nicio informație. Când o să fim anunțați oficial, atunci o să revenim cu detalii suplimentare... Fiecare notificare este primită oficial și este oferit răspuns la care se expun măsurile fitosanitare luate în cazul când sunt indicate produsele și producătorul”, a declarat oficialul.

La fel, Iulia Haidarlî a precizat că numărul de cazuri când în produsele moldovenești au fost depistate obiecte de carantină este unul nesemnificativ: „Este o stare fitosanitară normală pentru orice stat”.

Amintim că Rosselhoznadzor a interzis, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”.

Detalii: Sunt mai dulci merele ”vasalilor” Moscovei! Rusia interzice importul produselor vegetale din R. Moldova, însă nu și din Transnistria