Viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, anunță despre faptul că a fost finalizată proiectarea pilonului intermediar de suspensie, principalul tip de pilon al liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău. Potrivit demnitarului, acesta va fi multiplicat într-un număr de 447 din totalul de 504 piloni.

Totuși, precizează Spînu, înainte de producerea acestuia, testarea acestui tip de pilon se planifică pentru sfârșitul lunii august 2022, la un laborator național de testare din Chennai, India (Centru de cercetare în inginerie structurală).

La fel, în proces de elaborare este și planul și profilul liniei, care determină cu exactitate tipul și amplasarea pilonilor și distanța dintre aceștia.

A fost inițiată proiectarea fundațiilor pentru 4 tipuri de piloni și 5 tipuri de sol și va fi finalizată până la începutul lunii septembrie a anului curent. În proces de elaborare este proiectarea altor 3 tipuri de piloni și aprobarea datelor tehnice și caracteristicilor pentru materialele, care vor fi utilizate la producerea și asamblarea pilonilor”, a mai menționat el.

Andrei Spînu precizează că tot proiectul tehnic detaliat pentru LEA va fi finalizat în luna noiembrie 2022, iar lucrările de construcție sunt planificate pentru luna martie a anului 2023.