Gazprom nu va sista livrările de gaz către Republica Moldova întrucât acest lucru poate provoca o catastrofă economică şi socială în regiunea transnistreană. De această părere este expertul în domeniul energetic și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov. Totodată, expertul susţine că deciziile autorităţilor de a reduce consumul de gaze dar şi unele măsuri care urmează să fie implementare sunt indispensabile în aceste condiţii, transmite TRM.

Potrivit expertului, deciziile autorităţilor de a reduce consumul de gaze dar şi unele măsuri care urmează să fie implementare sunt indispensabile în aceste condiţii.

În caz că Gazprom renunţă, purcede la rezilierea contractului noi rezistăm, noi vom avea o problemă de preţ, un disconfort de unde să mai cumpărăm. Partea stângă (n.r. a Nistrului) se prăbuşeşte într-o catastrofă economică, socială”, a precizat el.

Victor Parlicov a afirmat că măsurile de a reduce dependenţa de gazul rusesc şi identificarea unor alternative sunt necesare, în condiţiile actuale.

Asta este mai ieftin, asta este absolut nepopular şi nu este deloc plăcut din punct de vedere ecologic, dar dacă vom avea de ales să îngheţăm sau să plătim facturi enorme sau să consumăm păcură o iarnă eu cred că cetăţeni vor alege să consumăm păcură”, a adăugat Parlicov.

Expertul susţine că cetăţenii trebuie să înţeleagă că autorităţile ar fi putut obţine un preţ mai mic, dar condiţionalităţile Rusiei, ar provoca consecinţe grave pentru R.Moldova.

Cel mai elocvent exemplu, Timoşenko în 2009 a negociat o reducere la preţul gazului de 100 dolari la metru cub pentru Ucraina, cedând sau făcând un pas în întâmpinarea Federaţiei Ruse de a prelungi contractul de staţionare a trupelor militare ruseşti în Crimeea. Eu cred că Federaţia Rusă nu ar fi reduce preţul fără a impune nişte condiţii. Poate noi astăzi aveam un contingent militar în Transnistria de măsura în care să poată prezenta pericol pentru Odesa”, menționează el.

Marţi, 2 august, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunţat o serie de măsuri, în vederea reducerii vulnerabilităţii energetice în sezonul rece. Printre acestea se numără crearea unui fond care va permite acordarea în factură a compensaţiilor lunare pentru consumul de gaze, energie electrică şi termică, diversificarea surselor de energie şi asigurarea cu rezerve.