Un complex locativ din localitatea Codru continuă să fie construit, chiar dacă în luna februarie a anului curent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spunea că, complexul se construiește fără a avea toate documentele în ordine, iar compania de construcții a fost somată de mai multe ori să oprească lucrările. Astăzi, ministrul Spînu a venit cu noi detalii despre construcția complexului și a denunțat o cârdășie între dezvoltator, funcționarii publici, procurori și judecători, care ar fi permis să continue lucrările.

„Oameni buni, așa nu se mai poate. Nu se mai poate ca fiecare să construiască cum îl apucă. Mereu am zis că e nevoie să se construiască cu respect pentru oamenii care vor locui în complexele locative, pentru mediu înconjurător, pentru oameni cu nevoi speciale etc. Nu, nu vor să se schimbe.

Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, judecători numită convențional mafia imobiliară etc. Această cârdășie face ce vrea, mai ales în mun. Chișinău. Vedeți mai jos. AST (n.red. - Agenția pentru Supraveghere Tehnică) a scris prescripție pentru oprirea construcției, primăria la fel și nimic. Mai mult decât atât, CNA au făcut 35 de percheziții și au arestat 7 persoane care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisiv (https://bit.ly/3bZu5OY). Poliția a instalat post de supraveghere pentru a nu permite construcția în continuare. Și, apare o decizie a judecății și construcția continuă. Cum așa?”, se întreabă ministrul.
Spînu a publicat și decizia judecătorească prin care s-a permis construcția complexului, după ce primarul orașului Codru a suspendat executarea lucrărilor.
 
 
În context, ministrul a venit cu un mesaj către cei care au permis construcție și cei care construiesc. „Oameni buni, la toți ne place să vedem orașe europene bine amenajate, cartiere fără ambuteiaje și cu verdeață în jur, locuri de joacă pentru copii și infrastructură socială dezvoltată. Voi, ăștia din această cârdășie, sunt sigur că ați vizitat multe orașe europene - acolo tot așa se construiește?”
 
Spînu s-a adresat și cetățenilor, să evite să semneze contracte cu asemenea companii dubioase.
„Mai am un mesaj către cetățeni, verificați ce cumpărați. Nu mai acceptați să semnați contracte cu cei care nu respectă bunul simț și vă duc de nas. Chiar azi am primit un mesaj de nemulțumire că o construcție nu se finisează de câțiva ani. Noi ne vom face treabă și vom curăța pas cu pas acest domeniu”, a conchis ministrul. 
Amintim că, în data de 8 februarie 2022, ministrul Anrei Spînu, împreună cu directorul Agenției Supraveghere Tehnică, Ion Moraru, au efectuat o vizită în orașul Codru, după care a anunțat că pe strada Schinoasa Vale 12 se construiește, fără a avea toate documentele în ordine, un complex locativ. Compania de construcții a fost somată de mai multe ori să oprească lucrările de construcție până când se vor clarifica lucrurile. De asemenea, el a discutat cu reprezentanții companiei și a cerut explicații, inclusiv pe tema „nerespectării securității muncii pe șantier”.