Deputatul PAS, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, anunță că autoritățile vor elabora un program de susținere a tinerilor familii cu venituri modeste, beneficiari ai programului „Prima Casă”. Decizia vine în contextul în care băncile comerciale au majorat ratele de dobândă.

Știm că multe familii sunt puse într-o situație financiară complicată din cauza dobânzilor noi”, a scris parlamentarul.

Acesta a mai menționat că actuala guvernare nu va repeta greșelile predecesorilor.

Spre deosebire de cei din guvernarea precedentă, nu vom rămâne absenți la problemele oamenilor și nu ne vom lăsa concetățenii în voia soartei. În pandemie, cei din guvernul Dodon au lăsat zeci de mii de oameni fără nici un venit preț de câteva luni bune. Pur și simplu i-au sacrificat. Chelneri, vânzători, frizeri, angajați în sectorul serviciilor. În anul 2020 zeci de mii de oameni au rămas pe cel puțin trei luni fără nici un venit din cauza pandemiei. Și nu au simțit nici un ajutor din partea statului. Spre deosebire foștii, acest guvern va face tot posibilul să ajute cât mai mulți oameni în aceste timpuri complicate”, a precizat Alaiba.

Potrivit lui, tinerele familii, cetățeni cu venituri modeste, care au decis să procure o locuință, vor beneficia de ajutor: „La moment se elaborează un program targetat de susținere și compensare. În limitele resurselor disponibile”.

Aș vrea să vă promit că oamenii nu vor simți deloc aceste majorări, dar nu o pot face acum. Se lucrează pe cifre. Detalii concrete urmează, dar acesta e în primul rând un apel la calm. Vom face maximul posibil. Sunt timpuri complicate, crize pe care nu le-am invitat, nu le-am provocat, dar le vom gestiona. Vom trece de aceste turbulențe împreună”, a adăugat parlamentarul.

De menționat că băncile comerciale au anunțat anterior despre faptul că începând cu 1 iulie, rata dobânzii anuale pentru beneficiarii programului „Prima Casă” ar urma să crească cu peste 5%. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea se datorează faptului că rata de referinţă a crescut de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.