Președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, vine cu explicații privind solicitarea adresată către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ce ține de najorarea tarifului la gaze naturale pentru consumatorii finali. Potrivit lui Ceban, „Moldovagaz” niciodată nu a căutat motive pentru majorarea tarifului cu orice preț.

Șeful companiei susține că doar pe parcursul acestui an, „Moldovagaz” a acumulat datorii în mărime de 783 milioane de lei. Totodată, pe parcursul anului 2021, au fost acumulate datorii în mărime de 1,7 miliarde de lei. În acest sens, suma totală a datoriilor acumulate până la această oră constituie circa 2,5 miliarde de lei.

La fel, susține Ceban, compania este obligată să achite nu doar pentru gazele naturale consumate, dar și pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale. Acesta atrage atenția și asupra necesității achitării la buget a TVA pentru importul gazelor naturale în perioada aprilie-mai 2022. Mai exact, este vorba de 107 milioane de lei.

Șeful „Moldovagaz” s-a referit și la datoriile acumulate de consumatori pentru gazele naturale, suma respectivă ajungând la 79 de milioane de lei.

De menționat că zilele trecute, „Moldovagaz” a expediat o solicitare către ANRE prin care a cerut majorarea tarifului la gaze naturale pentru consumatorii finali cu încă 45%. Conform cererii „Moldovagaz” prețul unui metru cub ar urma să crească de la 18,62 lei la 23,57 lei.