Guvernul R. Moldova a semnat un memorandum cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) care va contribui la reforme importante în domeniul căilor ferate și la modernizarea fără întârziere a sistemului energetic. Anunțul a fost făcut, în cadrul unei conferințe de presă, susținută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directorul general al Agenției Franceze pentru Dezvoltare, Rémy Rioux.

„Guvernul francez ne demonstrează, încă o dată, prietenia și susținerea sa”, a subliniat Spînu.

Conform Memorandului, R. Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei în valoarea de 800 mii euro, dintre care 400 mii euro vor fi redirecționați pentru securitatea energetică, orientați pentru realizarea a două studii post sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E. Alți 400 mii euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul căilor ferate din Moldova

Totodată, Spînu a anunat că, pentru prima dată în Moldova se va organiza un Forum dedicat transportului feroviar unde se vor discuta următoarele subiecte: analiza pieței de mărfuri pe calea ferată, digitalizarea căilor ferate și a planului de investiții în Calea Ferată care urmează să fie finanțat de către Guvernul Francez.

„Contez pe reabilitarea Căii Ferate Iași-Chișinău care să includă și ecartament european. Aceste investiții sub formă de asistență tehnică vor crește nivelul de securitate al țării noastre și va ajuta la reabilitarea la standarde europene a căilor ferate. Aceste companii, CFM și Moldelectrica vor deveni mai eficiente și mai performante”, a adăugat Spînu. 

De asemenea, cei doi oficiali au agreat și un sprijin financiar pentru R. Moldova din partea Guvernului Francez. 

„Am agreat cu domnul Rémy, în numele Guvernului R. Moldova, un sprijin financiar adițional de 60 mln. de euro pentru susținerea bugetului țării”, a anunțat Spînu. 

La rândul său, Rémy Rioux a declarat că AFD dorește să mobilizeze toate capacitățile sale aici R. Moldova, finanțând sectorul public, Guvernul, Moldoelectrica, CFM. „Acestea sunt primele două programe de asistență tehnică și evident aceste programe nu vor avea sens decât dacă vor duce la investiții concrete și ne pregătim pentru aceste lucruri. Este vorba de transformarea structurală a economiei moldovenești”.

Rémy Rioux a anunțat și un sprijin financiar pentru R. Moldova pentru a face față crizei actuale. 

„De asemenea, suntem aici ca să vă ajutăm să faceți față crizei cu un suport de 15 milioane de euro și de asemenea vom mobiliza societatea civilă franceză pentru a ajuta țara să facă față crizei refugiaților și pentru a facilita coeziunea socială”, a declarat oficialul francez. „Vorbim de 75 milioane de euro în total finanțare franceză pentru Guvern și vom adăuga aici și aceste programe de asistență tehnică pentru Căile ferate și pentru sectorul energetic de rând cu mobilizarea societății civile franceze și cea din Moldova”, a conchis émy Rioux.