Omul de afaceri basarabean Andrei Tranga și grupul Trabo-Plus din Republica Moldova, asociații companiei Andy’s Pizza SRL din România, care operează lanțul local de restaurante La Plăcinte, au decis, cu circa o săptămână înaintea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, să își cedeze participațiile la companie unei firme înregistrate în Federația Rusă, arată datele analizate de Profit.ro.

Andrei Tranga și Trabo-Plus au hotărât atunci să cesioneze 100% din capitalul Andy’s Pizza SRL firmei Food Traditions LLC, cu sediul la Moscova, contra sumei de 304.410 euro, potrivit termene.ro.

Food Traditions LLC a fost înființată în decembrie 2021 și este controlată și condusă de cetățeanul rus Vitalie Postu, conform bazei de date cu firme rusești. Firma are un capital de aproape 25 milioane ruble (circa 370.000 euro, la actualul curs de schimb).

După 2 luni, pe 19 aprilie, noul asociat unic al operatorului La Plăcinte, Food Traditions LLC, a decis la rândul său să cedeze compania din România unei societăți din Republica Moldova, la același preț, de 304.410 euro. Astfel că, în prezent, Andy’s Pizza SRL este controlată integral de către Întreprinderea Lumea Gustului SRL din Chișinău.

Potrivit infodebit.md, asociat și administrator unic al Întreprinderii Lumea Gustului SRL este tot Vitalie Postu, proprietarul și conducătorul Food Traditions LLC. Anterior, Întreprinderea Lumea Gustului SRL fusese controlată de Natalia Tranga, soția lui Andrei Tranga.

Solicitările de comentarii și precizări ale Profit.ro, transmise pe adresele publice de e-mail ale Andy’s Pizza de la București și Chișinău, nu au primit răspuns până la acest moment.

Cele mai recente informații publice disponibile arată că în 2020, anul pandemiei COVID-19, Andy’s Pizza SRL din România a înregistrat pierderi de peste 4,3 milioane lei, față de profitul net modic de circa 67.000 lei din 2019, iar cifra de afaceri i-a scăzut la jumătate, de la peste 24 milioane lei la 12,1 milioane lei.

Lanțul de restaurante "La Plăcinte" a fost lansat în 1999 în Republica Moldova și a intrat pe piața românească în 2013.

În prezent, potrivit datelor oficiale, firma Andy’s Pizza SRL are 5 puncte de lucru, toate în București.