Băncile și companiile de creditare ar putea fi obligate să publice mai multe informații utile în publicitatea creditelor. Un proiect de lege în acest sens a primit astăzi aviz pozitiv din partea comisiei economie, buget și finanțe și urmează a fi propus Parlamentului pentru dezbateri. 

Potrivit autorilor, proiectul de lege vizează modificarea Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, dar și Codului civil și urmărește o informare corectă și o transparență mai mare în publicitatea creditelor.

”Fiind ademeniți de publicitatea deseori netransparentă a creditelor, cetățenii ajung la limita sărăciei și își pierd bunurile, riscând să rămână pe drumuri din cauza unor credite de câteva mii de lei. Acest lucru se datorează gradului scăzut de cunoștințe a populației în domeniul financiar-bancar, dar și influenței considerabile a publicității netransparente a creditelor”, argumentează autorii.

Printre prevederile proiectului se regăsește obligativitatea de a afișa  dobânda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decât mărimea literelor restului textului.

Suplimentar, se propune interzicerea dobânzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.