Serviciul Vamal (SV) informează despre crearea grupurilor de control interinstituționale în cadrul posturilor vamale interne de control situate pe segmentul transnistrean, formate din angajații Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale Transport Auto, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Serviciului Fiscal de Stat.

Începând cu ziua de mâine, 17 mai curent, grupurile de control comun, vor activa în cadrul posturilor vamale 2200 Rîbnița (PVI), 2220 Rezina pod (PVIC) și 2240 Criuleni 14,18 (PVIC), de luni până vineri, în intervalul orelor 08.00-18.00.

Grupurile de control comun au ca scop verificarea mărfurilor clasificate la pozițiile tarifare 7201, 7202, 7204 (n.r. - vezi *Notă) la livrarea acestora către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, nemijlocit asigurarea unui mecanism de interoperabilitate între autoritățile de supraveghere și control conform competențelor.

Autorizarea trecerii, ca rezultat a controlului realizat de către reprezentanții grupelor de control comun,  va fi consemnată prin eliberarea „Tichetului de control”, forma căruia a fost stabilită și aprobată prin Ordinul interinstituțional nr.164/191/29/196/155-O din 12.05.2022.

Subsecvent, grupele de control comun vor întocmi rapoarte de evaluare ale acțiunilor întreprinse, atât pe suport de hârtie, cât şi în variantă electronică cu prezentarea spre informare și generalizare conducerii fiecărei autorități.

Pornind de la cele menționate supra, solicităm agenților economici care efectuează operațiuni economice cu metale și deșeuri de metale să se asigure că dețin toate actele necesare și întrunesc toate condițiile pentru livrarea mărfurilor clasificate la pozițiile tarifare 7201, 7202, 7204.

În context, amintim că, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a anunțat că, de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în R.Moldova a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate Uzinei metalurgice din Rîbnița.

Detalii: PCCOCS a pornit un dosar penal pentru contrabandă cu deșeuri de metal către Uzina metalurgică din Rîbnița

*Notă: În conformitate cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea Nr. 172/2014:

Poziția tarifară     Descrierea
    7201               Fonte brute și fonte-oglindă (spiegel) în lingouri, blocuri sau alte forme primare;
    7202               Feroaliaje;
    7204               Deșeuri și resturi de fontă, de fier sau de oțel (fier vechi); deșeuri lingotate din fier sau oțel