Banca Națională a Moldovei anunță că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară. Într-un comunicat de presă BNM anunță că toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia și războiul din Ucraina. În acest sens, măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile și veniturile cetățenilor, în mod implicit recuperarea economică a țării noastre.

Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova și de aceea acțiunile BNM sunt necesare pentru a ține piept acestora și pentru a evita consecințele mult mai dureroase pe termen lung”, precizează banca centrală.

Potrivit instituției, în condițiile în care șocurile inflaționiste sunt resimțite mai puternic în țări cu economii mici și deschise precum e cea a Republicii Moldova, respectiv inflația este mai persistentă, este nevoie de aplicat în continuare măsuri de politică monetară restrictive.

BNM va monitoriza cu precauție procesul inflaționist, inclusiv factorii, riscurile și incertitudinile asociate, și va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor”, a mai adăugat banca.