Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, admite că tariful la gaz pentru consumatorii finali ar putea ajunge până la 21 lei pentru perioada de vară. El susține că majorarea tarifului trebuie cerută conform metodologiei de calcul, iar compania trebuie să acționeze conform legii și deciziilor Comisiei Situații Excepționale (CSE).

„În această situație, astăzi, tariful ar trebui să fie cu mult mai mare decât este în prezent. Acum tariful este calculat din prețul de achiziție de 620 de dolari pentru mia de metru cubi de gaze. În aprilie-mai prețul de achiziție a trecut de 1 100 de dolari. După logica aplicării metodologiei de calcul, noi trebuie să solicităm majorarea tarifului. În martie nu am făcut-o, în aprilie nu am făcut-o, în mai s-a știut că așa preț va fi și nu au vrut să fie o presiune pe consumatori.

Noi nu am cerut, pentru că nici nu știam ce va fi cu contractul la 1 mai. Acum, dacă e să acționăm conform legii și a deciziilor CSE, noi trebuie să cerem creșterea tarifului. Propunem un tarif în așa fel ca să nu fie o presiune semnificativă pe consumatori. Asta se poate de făcut dacă se va aplica un tarif bianual, un tarif de primăvară-vară care trebuie să fie mai înalt”, a spus Ceban în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova. 

Astfel, dacă va fi aplicată măsura respectivă, de a cere majorarea tarifului pentru perioada primpvară-vară, acesta ar putea ajunge la 21 lei pentru consumatorii finali. 

„De exemplu, dacă acum tariful este de 15,49 de lei, astăzi noi trebuie să avem un tarif pentru consumatorul final de 21 de lei pentru un metru cub. La 1 octombrie, când începe sezonul de încălzire, să ne întoarcem la tariful de 15-16 lei. Aceasta este propunerea noastră, așa trebuie să acționăm. Trebuie să vorbim deschis, altă ieșire pentru companie decât să majoreze tariful, ori să primim o subvenție de la stat, dar care nu e posibilă în situația noastră, altfel nu o să putem să ieșim din situație. Trebuie să explicăm asta consumatorilor, că în lunile de vară când consumul este mai mic trebuie să fie un tarif mai înalt și de revenit la tarif mai mic începând din octombrie”, a adăugat Ceban.