Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych”, controlată de Trezoreria Poloniei, a fost desemnată câștigătoare a licitației de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor, anunțată repetat de către Agenție. Licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției a fost anulată în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului, care a depistat mai multe nereguli legate de această achiziție.

Astăzi, 13 mai 2022, la sediul Agenției Servicii Publice a fost semnat contractul de achiziționare, cu o valabilitate de trei ani, în baza căruia vor fi procurate circa 3  milioane de blanchete. Dintre care:1,5 milioane sunt blanchete de paşapoarte, 1 milion - blanchete de buletine de identitate, circa 500 mii - blanchete de tip card ID1 (permise de conducere, certificate de înmatriculare).

La licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru documente au participat companii din 9 țări. Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” S.A., specializată în producerea hârtiilor de valoare, a oferit cel mai mic preț de circa 130,5 milioane de lei (fără TVA) pentru 3  milioane de blanchete. Anterior, fosta conducere ASP desemnase câștigătoare o companie care a anunțat un preț de 500 mln. lei pentru un lot de doar 2 mln. de blanchete.

„Achiziția repetată pe care am anunțat-o la începutul acestui an a inclus două loturi: lotul 1 prevedea achiziționarea de blanchete de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare și lotul 2 prevedea achiziționarea de  echipamente și produs program specializat de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare. În rezultatul licitației, am obținut un preț total pentru ambele loturi de 150 719 369 lei, ceea ce este cu circa 350 mln. de lei mai puțin decât prima achiziție, ce includea doar un singur lot de circa 2 milioane de blanchete. Astfel, astăzi putem anticipa o scădere a prețului pentru perfectarea pașapoartelor cu circa 200 de lei per pașaport”, a declarat în cadrul evenimentului directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Câștigătoare pe cel de-al doilea lot a fost desemnată compania franceză SELP, contractul cu care urmează a fi semnat săptămâna viitoare.

În context, amintim că la începutul lunii mai oamenii legii au desfășurat percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. Prin urmare, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA și DP Chișinău. 

Detalii: Percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. Fostul șef al ASP, Sergiu Răilean, printre cele cinci persoane reținute

Citiți și: Dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte” // Procurorii anticorupție au descins la „borsetka lui Dodon”, Alexandru Vîlcu

Procuratura Anticorupție vine cu detalii în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”: 13 persoane, reținute

La începutul lunii septembrie 2021, premierul Natalia Gavrilița a declarat că în urma unui audit la Agenția Servicii Publice, Guvernul a depistat o schemă dubioasă de delapidare de bani. Mai exact, ar fi vorba despre un contract de royalty cu o firmă cu adresă juridică în Lituania, dar care de fapt are sediul în Bulgaria și doar doi angajați. În perioada 2014-2021, ASP ar fi transferat peste 40 de milioane de euro acestei firme, dintre care, doar în ultima zi de muncă, fostul director al ASP Vladislav Zara a făcut un transfer de un milion de euro către firma din Bulgaria.

Detalii: Gavrilița: Fosta conducere a ASP a transferat din 2014 până acum peste 40 de milioane de euro unei firme dubioase cu sediul în Bulgaria

Citiți și: Ex-director ASP, reacție la declarațiile premierului Gavrilița: Sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru orice clarificări

Precizăm că deputatul Radu Marian declara anterior că anume Vîlcu este persoana din anturajul lui Dodon care ar sta în spatele schemei de jecmănire a cetățenilor R. Moldova prin schema cu blanchetele. Mai exact, Vîlcu ar fi fost implicat în aranjarea licitației pentru ca o anumită companie să livreze blanchetele.