Prin exporturile sale de energie electrică, Ucraina ajută Moldova să-și reducă dependența de capaităţile rusești din Transnistria nerecunoscută (Moldavskaia GRES, deținută de Inter RAO din Rusia – „I.”). Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat la un briefing de joi de președintele consiliului de administrație al Ukrenergo, Volodimir Kudriţki.

Potrivit acestuia, este de asemenea deschisă posibilitatea de a exporta în UE, datorită aderării la ENTSO-E, care-i asigură țării venituri din export.

„Există anumite consecințe practice ale sincronizării tehnice a rețelelor cu rețelele energetice ale UE. Am deschis deja posibilitatea de a exporta în unele zone - în Polonia, acum este posibil să exportăm aproximativ 300 de megawați. Exportăm și în Moldova. Nu doar că obţinem venituri din export, dar eliberăm parţial și Moldova de dependența de electricitatea de la centrala rusească din Transnistria”, a spus el.

Kudriţki a explicat că Ukrhydroenergo, care exportă în Moldova, a demonstrat că sistemul european transparent de export pe piață este destul de eficient și permite Ucrainei să câștige bani.

„Pe 12 mai, Ucraina a început să exporte energie electrică în Moldova. Capacitatea de export către Moldova la ora 10:00 era de 148 MW. La licitația zilnică, Ukrhidroenergo a cumpărat o secțiune pentru export în Moldova pentru 1-4 ore 80 MW, pentru 5-24 ore 150 MW. La licitația zilnică pentru distribuirea intersectărilor interstatale din 13 mai, Ukrhidroenergo a cumpărat 100 MW pentru 1-4 ore, 160 MW pentru 5-24 de ore”, a explicat Kudriţski.