Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat un șir de decizii, în legătură cu expirarea, la 1 mai, a contractului de livrare a energiei electrice în R. Moldova. Energocom a fost abilitat să încheie contracte de achiziție a energiei electrice pentru luna mai în baza negocierilor directe cu Centrala de la Cuciurgan. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița după ședința CSE.

„Din păcate toate ofertele venite la tenderul anunțat de Energocom au fost scumpe, cea mai ieftină a fost de 96,5 dolari pentru un megawatt pe oră, asta ar fi însemnat o creștere semnificativă pentru consumatori și o creștere în lanț la celelalte produse. Guvernul a inițiat negocieri directe cu mai mulți producători. Astfel a fost identificată o soluție temporară care va permite pentru o lună pentru prețuri ca cele de până acum.

CSE a abilitat Energocomul să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan pentru o lună achiziția energiei electrice la cel mai mic preț posibil. În rezultatul negocierilor s-a obținut un preț de 59,5 dolari pentru un megawatt pe oră și contractele sunt în proces de semnare. Astfel avem răgaz de o lună să căutăm soluții de durată acceptabile din punct de vedere a prețului”, a anunțat premierul.

Tot în cadrul ședinței de astăzi a CSE a fost luată decizia de asigurare, prin intermediul Ministerului Mediului, a eliberării unei autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița.

„O altă decizie luată de CSE a fost să asigure, prin intermediul Ministerului Mediului, eliberarea unei autorizații temporare de mediu pentru uzina metalurgică din Rîbnița. E vorba de o autorizație pentru o lună, valabilă până la 31 mai. Prin urmare, Guvernul a asigurat livrarea de energie electrică la un preț avantajos, care nu necesită ajustarea tarifului pentru luna mai. În condițiile actuale de război, provocări și de creșteri de prețuri, și de costuri de transport, pentru Guvern, este extrem de important să descurajeze creșterea prețurilor și să protejeze nivelul de trai al populației, de fluctuațiile și imprevizibilitatea creată”, a spus Gavrilița.

Astfel, în urma negocierilor, energia electrică pentru luna mai va fi la preț de 59,5 dolari pentru un megawatt pe oră, iar Uzina metalurgică de la Rîbnița va avea autorizație temporară de mediu.